CD
436 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95
“In anul 1855 luna Noemvrie Spatarul Ioniță Koroi au legat cu lanțuh de gât și de unu copacu în grădină pe țiganul Lupu, …”
“ … Comtelu Paar, care de îndată se îmbrăcă în toată uniforma sa, și ceru audiență de la Ghica Vodă. Acesta ascultă toată narațiunea Generalului austriacu, …”

“He,[Eduard Graf von Paar] graduated from the Theresian Military Academy in 1857 and then joined the Uhlan Regiment No. 1 as a lieutenant . He continued to serve in the cavalry …” – “Eduard Graf von Paar a absolvit Academia Militară Terezică în 1857 și apoi s-a alăturat Regimentului Uhlan Nr. 1 ca locotenent . El a continuat să servească în cavalerie …”
“It was not until 1869 that he returned to a troop command in the 4th Dragoon Regiment as a lieutenant colonel. Five years late, in 1879, he was promoted to colonel and took over the regiment as commander.” – “Abia în 1869 s-a întors la un comandament de trupe din Regimentul 4 Dragoon ca locotenent-colonel. Cinci ani mai târziu, în 1879, a fost avansat la gradul de colonel și a preluat regimentul ca comandant.”
“ Paar was promoted to General der Kavallerie in November 1891 and reached the peak of his career with his appointment as Generaloberst on February 27, 1916” – “Paar a fost promovat la gradul de general de cavalerie în noiembrie 1891 și a atins apogeul carierei sale prin numirea sa ca generaloberst la 27 februarie 1916.”

Citatele de mai sus ne spun ca in noiembrie 1855 generalul Paar a atentionat pe domnitorul Ghica Voda despre atrocitatea din curtea spatarului Koroi.
Pe de alta parte citatele din textul postat de domnul Rom Baro, cele din Wikipedia engleza ne spun cu totul si cu totul o alta poveste.
Contele Paar in 1885 era elev al Academiei Militare Thereziene austriece, pe care o absolva abia in 1857. Deci in 1855 contele de Paar nu avea ce cauta in Moldova ocupata de partenerii austrieci si nu era nici pe departe general, grad la care va fi promovat abia in1891, 36 de ani mai tarziu.

Observatia nu a fost greu de realizat datorita generozitatii documentare a domnului Baro, care merge dincolo de Wikipedie si da mai multe date “istoriografice” care sa poata polua si da si mai mult mister povestii.
Ca “minciuna are picioare scurte” se vede imediat, dar trebuie sa apreciem si contributia autorului.
O intrebare se impune insa: acest articol, postat mai sus, are doar intentia de al ataca pe G Sion?
Slava Austriei ei o pot aduce pentru gustoasele lebede din Viena, totusi.
Acest comentariu a fost facut si pe blogul autorului Rom Baro: https://romagenocid.wordpress.com/2022/03/26/eliberarea-tiganilor-din-robie-se-datoreaza-generalului-austriac-paar-schingiuirea-tiganului-lupu