TEZAURUL TOMITAN: Multiplă lansare de carte la Academia Tomitană, unde Arhiepiscopul Teodosie și academicianul Constantin Barbu au prezentat colecții documentare despre străvechea Mitropolie a Tomisului. FOTO/VIDEO
DE VLAD PÂRĂU
/ ȘTIRI / Publicat: Luni, 29 noiembrie 2021, 18:10 / Actualizat: Luni, 29 noiembrie 2021, 19:01 / 0 comentarii
TEZAURUL TOMITAN: Multiplă lansare de carte la Academia Tomitană, unde Arhiepiscopul Teodosie și academicianul Constantin Barbu au prezentat colecții documentare despre străvechea Mitropolie a Tomisului. FOTO/VIDEO
Foto: Facebook (Cristina Leordeanu)
ARTICOLE RELAȚIONATE
Lansare de carte despre Tezaurul Tomitan și Monumentele Istorice Ortodoxe și Bizantine cu IPS Teodosie și Profesorul Constantin Barbu Lansare de carte despre Tezaurul Tomitan și Monumentele Istorice Ortodoxe și Bizantine cu IPS Teodosie și Profesorul Constantin Barbu
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul Românilor 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul Românilor
ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!
ascultă articolul
Academia Tomitană, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului, a lansat luni, 29 noiembrie, mai multe volume pe teme istorice, semnate în principal de ÎPS Teodosie și de Acad. Prof. Constantin Barbu. Lansarea acestor cărți a avut loc în sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului (str. Arhiepiscopiei, nr. 23), cu începere de la ora 11. Conferința prilejuită de Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a fost moderată de lect. univ.dr. George Daniel Petrov.
„Astăzi, pe baza datelor strânse cu o pasiune și râvnă ieșite din comun, de către dl Barbu prin marile arhive ale lumii, sustinut de ierarhul de la Tomis in demersul său de rescriere pe bază de documente a „mileniului pierdut”, Înaltpreasfințitul Teodosie a lansat două cărți despre moștenirea ortodoxă și bizantină a istoriei noastre. Pentru că istoria creștină a Dobrogei este istoria românilor. Practic în Dobrogea a existat Mitropolie cu peste o mie de ani înaintea Mitropoliei Țării Românești. Iar reactivarea Mitropoliei Dobrogei ar pune în evidență exact acest lucru: continuitatea creștinismului pe aceste locuri, încă de la Sfântul Apostol Andrei și până în prezent.
Cele doua titluri sunt Tezaurul Tomitan și Tezaurul ortodox și bizantin (secolul I – 1453)”, a detaliat doamna Cristina Leordeanu pe Facebook.
După cum relata ActiveNews, lista volumelor lansate luni este mai numeroasă:
1. IPS Teodosie, Tezaurul Tomitan, ed. Revers;
2. IPS Teodosie, Tezaurul ortodox și bizantin (secolul I – 1453), ed. Revers;
3. Nouă volume din colecția Biblioteca Eminescu, coordonator Acad. Prof. Constantin Barbu;
4. Volumul I din colecția Monumentele Istorice Ortodoxe și Bizantine, este vorba despre textul celei mai vechi Evanghelii păstrate la Cambridge. Colecția cuprinde cele mai vechi manuscrise din Sfintele Evanghelii, datate în secolele III-IV, ce fac parte din seria documentară Mitropolia Tomisului;
5. Un volum ce conține 38 de papirusuri cu texte din Sfânta Scriptură.
A fost lansată și o carte despre Rodion Gheorghiță, sculptorul care a reconstituit opera pierdută sau distrusă a lui Constantin Brâncuși.
Conferința a început cu acordarea unor premii, diplome, medalii și titluri de membru al Academiei Tomitane mai multor ziariști, literați, traducători, oameni de știință și oameni de spirit din partea ÎP Sale Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Printre cei care au fost distinși de ierarhul tomitan se numără:
Paul Tudor, Fundația Internațională „Dimitrie Cantemir” – premiul pentru management cultural al Academiei Tomitane (diplomă și medalie) și titlu de membru titular al Academiei Tomitane
d-l Casian Maria Spiridon, directorul editurii „Convorbiri Literare” – titlu de membru titular al Academiei Tomitane; diplomă , medalie și premiu pentru poezie
Gelu Dorian – premiu pentru poezie, diplomă de onoare și titlu de membru titular al Academiei Tomitane
Violeta Popescu, director de editură în Italia – diplomă de onoare și titlu de membru titular al Academiei Tomitane
Luiza Dinică, prozatoare – diplomă de onoare și titlu de membru titular al Academiei Tomitane și medalia „Sf. Dionisie Exiguul”
Cristofir Anamaria, traducătoare – diplomă de onoare și titlu de membru titular al Academiei Tomitane și medalia „Sf. Dionisie Exiguul”
Irina Lupu, traducătoare – premiul pentru traducere al Academiei Tomitane
Dr. Silviu Paul Trașcă (diplonă)
Mircea Armand, directorul revistei „Tribuna” – Cluj-Napoca (diplomă)
Dan Cristea, directorul revistei „Luceafărul de dimineață” – București (diplomă)
Urmăriți filmarea integrală oferită de pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului. VIDEO:
Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews
Tezaurul Tomitan – lansare de cărți la Academia Tomitană, 29 noiembrie 2021Vezi galeria
Tezaurul Tomitan – lansare de cărți la Academia Tomitană, 29 noiembrie 2021
PENTRU ȘTIRI NECENZURATE ABONEAZĂ-TE ACUM!
Lansarile de carti pe care nu le citeste nimeni sunt pentru imagine pentru ca pentru ei totul se reduce la imagine. Avem aici in Constanta un muzeu secret in subsolul Hotelului Ibis in care se intra doar cu aprobarea directorului hotelului si de care nici un roman nu a auzit . E muzeul singurei catedrale bizantine din Constanta din care a mai ramas doar un singur zid integrat in structura hotelului.
Cum a fost posibil asa ceva ? Denumirea Hotelului Ibis in sine ii deconspira pe patroni ca sefi masoni si integrarea ruinelor catedralei in structura hotelului pune problema unor ritualuri masonice de grad 33 pentru ca aici in Constanta avem zeci de grupari masonice care au aparut dupa 1989 ca ciupercile dupa ploaie. Mari masoni de grad 33 erau si fratele presedintelui Basescu, Mirecea Basescu sau senatorul Mihei Serioja mare ,,umanist” din firmele caruia de abia am scapat… la fel ca multi sefi de catedra din UMC din care unul a fost si sef la Club Rotary. Cand am ajuns in UMC am constat ca profesorii masoni stiau foarte bine de originea mea si cunosteau foarte bine anii 50 si in ce a fost implicat tatal meu ca sef in Securitate … Pentru singura catedrala bizantina din Constanta era foarte usor sa fie realizat un parc istoric si ruinele sa fie protejate si in schimb au preferat sa toarne beton si sa integreze ruinele in hotelul mafiei locale. Istoria in Constanta se face cu buldozerul, nu a fost o problema si am vazut situri arheologice luate cu buldozerul in timp ce arheologul fugea cu un tezaur monetar .
In mod bizar pe toate bizericile bizantine din Constanta s-a construit ca sa se stearga istoria din perioada interbelica si pana astazi . Peste ruinele unei biserici bizantine s-a construit liceul Mihai Eminescu, pe o alta bizerica pe Bulevardul Ferdinand s-a construit un bloc in comunism si pe ruinele altei biserici avem o intersectie la Poarta 1.
Au mai ramas catacombele care inca au scapat de devastarile masoneriei si a regimurilor .