UndoOK
În 1989 fiecare român avea de încasat 200 $ de la cei care erau datori la statul român! Azi, în loc de venituri de incasat, fiecare român este dator 3900 $ la FMI și alte bănci occidentale.
No issue detected

Toader8 hours ago
.
Foarte corect punctul de vedere de mai sus. Cu un singur aspect nu sunt de acord : „Este foarte corect ca existau ramuri industriale care ramasesera in urma
dpdv tehnologic,dar existau si ramuri care erau la nivelul industriei
din vest”…. depinde ce comparam – daca ne comparam cu tehnologiile de varf din vest care de multe ori nu sunt accesibile nici intre state partenere sau nu sunt accesibile nici in cadrul aceleiasi tari (cum e imensa SUA, ce are si tehnologii de ultima generatie dar si produse care apar pe piata sub tehnologii de la inceputul anilor 60 ). Noi eram intr-o zona … confortabila, cu o productivitate peste media mondiala cam in orice domeniu – sa retinem – la acea data. Pentru ca ruperea barierei dintre est si vest a facut ca tehnologia sa se dezvolte exponential in anii 90.
Pe de alta parte ceea ce s-a aratat si mediatizat cand a aparut teoria cu „industria romaneasca un morman de fiare vechi” a fost perdeaua de fum ceausista pe care fiecare intreprindere o avea.
Adica pentru a ascunde tehnologia, uneori de varf sau unicat in Europa sau in lume, la intrare, la primul tronson al unitatii industriale se puneau cele mai jalnice utilaje… unde se facea de obicei ucenicia sau obligatia de munca a celor… prinsi fara loc de munca (pentru cine nu stie – in socialism nu exista somaj iar lipsa unui activitati productive, „statul degeaba” erau pedepsite prin lege ).
In spatele acestei perdele de fum se aflau utilaje la care altii doar visau – unele aduse pe bani grei din afara, altele furate de mult hulita securitate, altele realizate de specialistii romani.
Adaug la cele spuse de colegul nostru : strungurile unicat de la uzinele Vulcan si IMGB, presa de 10.000 to (luata de mult pe degeaba de „investitorii strategici”), masini digitale (comandate cibernetic) de taiat metal de grosimi pana la 300mm, cu „plasma”, realizate in totalitate dupa o idee romaneasca (in realitate un utilaj care folosea tehnologia frecventelor inalte – ceva intre teoriile lui Tesla, Coanda si Gogu Constantinescu), cu mare cautare mai ales in „tehnologiile si industriile speciale” (furate prin anii 90 si „intoarse” apoi din occident, pe filiera germana (parca) …”ca cele mai noi descoperiri ale stiintei”, calculatoare industriale de mare viteza si capacitate (in 88 am fi castigat locul 1 in Europa pe acest domeniu daca un sabotaj nu ne-ar fi clasat pe locul 2 la expozitia externa de profil), calculatoare care la acea vreme aveau capacitatea de a prelucra si stoca intreaga activitate a economiei romanesti pe o perioada de 5 ani. (azi se plang ca nu au sisteme care sa prelucreze date pentru „marirea salariilor” la doar 6 milioane de angajati. In realitate se plang ca prin prelucrarea acestor date se vor scoate la suprafata „clientii politici” care de zeci de ani nu-si platesc taxele si nu platesc asigurarile angajatilor).