România plătește pensii pentru mii de cetățeni din Israel care au supraviețuit Holocaustului. Acordul semnat cu Bucureștiul

Aproximativ 7.000 de persoane, care s-au mutat în Israel după ce au supraviețuit Holocaustului, vor beneficia de pensii de la statul român, în urma unui acord semnat între Israel și România, anunță publicația The Times of Israel, citată de Realitatea.net.

Este vorba despre persoane care au pierdut cetățenia română pe care o aveau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și, implicit, dreptul la pensie.

Decizia semnării Acordului cu Bucureștiul a fost salutată de premierul israelian Yair Lapid.

Centrul Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel a început negocierile cu guvernul român în urmă cu aproximativ șase ani, după ce Bucureștiul a adoptat o lege care recunoaște cetățenii plecați după al Doilea Război Mondial drept eligibili pentru pensie, notează sursa citată.

Fostul parlamentar israelian Colette Avital, în prezent președinte la Centrul Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel, a declarat în presa din Israel că Guvernul României ar fi solicitat „o listă inacceptabilă de documente care nu mai pot fi obținute” pentru a demonstra eligibilitatea la pensia română.

În 2020, Centrul Organizațiilor și Guvernul de la București au ajuns la acord care le-a permis persoanelor respective să demonstreze că au supraviețuit Holocaustului prin documente oficiale israeliene.

„Acum, după încă un an și jumătate de negocieri, acordul a fost semnat și putem emite documentele necesare pentru supraviețuitori”, a spus Avital.

Ministrul Egalității Sociale, Meirav Cohen, a menționat că acesta a fost cel mai recent dintr-o serie de acorduri încheiate pentru a crește sprijinul financiar pentru populația îmbătrânită de supraviețuitori ai Holocaustului din Israel.