CD
1.139 aprobate

denitsoc@gmail.com
75.57.36.95 

IMAGINAȚI-VĂ DACĂ CHINA AR FI FĂCUT CE-I FAC SUA CHINEI

De Caitlin Johnstone

Joia trecută, senatorul american Josh Hawley a ținut un discurs la Heritage Foundation – un think tank bellicist cu o influență imensă în mlaștina DC – Washington DC, care este o reprezentare perfectă a câtorva dinamici interesante care au loc în gândirea politicii externe a SUA astăzi.
https://www.youtube.com/watch?v=WrxAXbWBwS0&t=3s

Hawley, susținut de Trump, este un exemplu perfect de fals-populism din filiala „MAGA” a Partidului Republican: un bogat absolvent din Ivy League, care face o mare demonstrație de a rezista elitelor în numele micuțului, în timp ce consecvent sustine promovarea agendelor de lungă durată ale oligarhilor occidentali, neoconilor DC și agențiilor secrete guvernamentale americane.

Cea mai recentă performanță a lui Hawley de a pretinde că luptă împotriva Statului Adânc în timp ce asistă în mod direct Statul Adânc apare în discursul său intitulat „China și Ucraina: Un timp pentru adevăr”, în care el denunță „războiul proxy nesfârșit din Ucraina”, „Uniparty” al „ neoconservatorii de dreapta și globaliștii liberali de stânga” și modul în care războaiele americane din Orientul Mijlociu au costat „miliarde de dolari acolo și au pierdut sute de vieți americane” (o subestimare masivă a ambelor aspecte).

În mod tipic MAGA republican, Hawley ia apoi toată această retorică cu sunet populist și o folosește pentru a argumenta că toată bogăția, resursele și puterea de foc militară care se îndreaptă spre acele gafe de politică externă în străinătate ar trebui, în schimb, folosite pentru a ajuta la pregătirea războiului cu China din Taiwan.

Nu este de mirare că Hawley este un invitat favorit al unui alt fals-populist, virulentul propagandist anti-China Tucker Carlson, care de multe ori face același argument.
Numind China „o nouă putere cu minte imperială” (în comparație cu puterile Axei celui de-al Doilea Război Mondial, nu cu Statele Unite), Hawley susține că președintele RPC, Xi Jinping, „dorește controlul Pacificului” și va trece rapid de la preluarea Taiwanului la încercuirea militara a Statele Unite dacă nu este oprit.

După ce se temea despre lipsa de produse în masă „de la medicamente de bază la electronice de larg consum” în cazul în care Beijingul ar lua Taiwanul, Hawley a început apoi să descrie un „viitor întunecat” în care lumea se află înconjurată de mașini de război chineze, chiar și în gâtul Washingtonului.

Dacă China va lua Taiwanul, își va putea staționa acolo propriile forțe militare. Apoi își poate folosi poziția ca o trambulină pentru cucerire și intimidare ulterioară – împotriva Japoniei, Filipinelor și a altor insule din Pacific, precum Guam și Marianele de Nord.
În calitate de nouă putere regnitoare a Asiei, China ar putea restricționa comerțul SUA în regiune – poate să-l blocheze cu totul. Poate ne va fi permis să intrăm, dar numai în condiții favorabile Chinei.

Mai este. Am asistat recent la o croazieră cu balonul spion chinezesc prin inima Americii. Dar lucrurile se pot înrăutăți mult.
Imaginează-ți o lume în care navele de război chineze patrulează în apele din Hawaii, iar submarinele chineze se urmăresc pe coasta Californiei. O lume în care Armata Populară de Eliberare are baze militare în America Centrală și de Sud. O lume în care forțele chineze operează liber în Golful Mexic și Oceanul Atlantic.

Imaginați-vă o cronologie ciudată și întunecată în care China înconjoară SUA cu baze militare și arme de război. Știi, în exact același mod în care SUA fac Chinei chiar acum.

Am scris recent un articol despre un fragment ciudat de propagandă de război publicat de Sky News Australia despre amenințarea cu „agresiunea Chinei” care provoacă un al treilea război mondial. În mod hilar, la jumătatea evenimentului, Sky News prezintă un grafic care arată imensa prezență militară extinsă pe care SUA și-au construit-o în jurul Chinei într-o „rețea vastă de operațiuni care se întinde de la Hawaii până în India”.
https://miro.medium.com/v2/resize:fit:1400/format:webp/1*JeBQ-PZAN_N7vbRlgtiu7Q.png

Specialul Sky News se intitulează „Agresiunea Chinei ar putea începe un nou război mondial”, dar creierul tău ar trebui să fie făcut din supă pentru a nu te uita la acea grafică și a înțelege cine este adevăratul agresor aici. SUA acționează în mod clar agresiv, iar China reacționează clar defensiv la aceste agresiuni.
Acest lucru este evident pentru că SUA nu ar tolera niciodată ca China să-i facă ceea ce ia făcut Chinei, așa cum demonstrează faptul că oameni precum Josh Hawley descriu exact acea ipoteză ca fiind cel mai rău caz absolut de „viitor întunecat” scenariu de coșmar.

Dacă Hawley vrea să joace un joc de a imagina lucruri, poate că ar trebui să-și imagineze ce ar face Statele Unite dacă China ar începe brusc să facă lucrurile pe care le-a descris. Navele de război chineze care navighează în apropiere de California și Hawaii, în Golful Mexic și Oceanul Atlantic, sub aceleași exerciții agresive de „libertate de navigație” pe care navele de război americane le efectuează în mod obișnuit în apele din apropierea Chinei, spre mânia Beijingului.

Bazele militare ale Armatei de Eliberare a Poporului din America Centrală și de Sud, ca și rețeaua de baze militare pe care SUA au înființat-o în jurul Chinei și continuă să se construiască până în prezent.
Imaginează-ți asta, Josh.

Nu este plăcut să ne imaginăm ce s-ar întâmpla într-o astfel de situație, pentru că ar însemna un război mondial imediat. SUA ar considera imediat construirea unei prezențe militare a Chinei în emisfera vestică ca un act de război și ar începe să atace acele forțe ca pe niște invadatori ostili. Știm cu toții că acest lucru este adevărat din cauza modului în care managerii imperiului american precum Josh Hawley vorbesc despre o astfel de perspectivă.

Nu va înceta niciodată să fie amuzant pentru mine felul în care suprematicii americani își rup hainele melodramatic în privința ideii că națiuni precum Rusia și China își afirmă mici sfere de influență asupra fostelor state sovietice și asupra Mării Chinei de Sud, în timp ce ei înșiși insistă să-și afirme o sferă de influență. Globala, planetara.
Este lipsit de sens pentru loialiștii imperiului american să barfească continuu despre guvernele străine care fac lucruri pe care imperiul american le face în mod constant.

Nu mai creați dinamica la care pretindeți că vă opuneți. Dacă vrei cu sinceritate pacea, nu mai duce războaie nesfârșite.
Dacă te opui sincer sferelor de influență, încetează să le afirmi tu însuți mult mai flagrant decât oricine altcineva.
Dacă vrei cu sinceritate să se pună capăt unor lucruri precum interferența electorală, spionajul și propaganda, nu mai fii cel mai mare făptuitor al acestora din lume. Dacă sincer nu vrei un război mondial, încetează să accelerezi spre unul. Fii schimbarea, frate.

Bineînțeles că niciuna dintre aceste schimbări nu va fi făcută de conducătorii imperiului SUA, pentru că ei nu își doresc sincer acele lucruri. Ceea ce vor ei este puterea și dominația globală.
Unul dintre cele mai ciudate lucruri pe care viziunea dominantă asupra lumii ne cere să le acceptăm este că guvernul SUA (A) ar trebui să fie liderul lumii întregi și (B) vrea să fie liderul lumii numai din motive drepte și benefice.

Oricine altcineva care vrea să se conducă singur in lumea asta este numit megaloman. Cu toții am crescut urmărind filme și emisiuni despre răufăcători care vor să conducă lumea. Cu toate acestea, viziunea dominantă asupra lumii ne cere să acceptăm că guvernul SUA vrea să conducă lumea doar pentru că ne iubește pe toți și vrea să ofere tuturor libertate și democrație.
Tot acest cântec și dans imperial este cel mai ridicol lucru din lume si lumea s-a saturat de el.

Sursa: https://caityjohnstone.medium.com/imagine-if-china-did-to-the-us-what-the-us-is-doing-to-china-ce68280f45a1

Traducerea: CD