Un ziar pe care il stiam serios, anuntza ,Eșecul partidelor pro-europene in Ro.
Neue Zürcher Zeitung , candva era un ziar , socotit serios . Constatam insa ca de-o vreme a fost racolat – pe bani multi , probabil , si inclus in „suita”… Frontului propagandistic coagulat pe…invers in jurul fostelor state , candva comuniste . Iar cand n-ai adversar politic , tz-il creezi…Mai nou un ONG-ist penibil , Oliver Jens Schmitt, profesor ocazional de istorie est-europeană la Universitatea din Viena vitupereaza impotriva unei presupuse …”Ascensiuni in Romania a partidelor extremiste, precum AUR, cu ajutorul Rusiei și al Bisericii Ortodoxe”, Propagandistul pare cumva speriat de o presupusa… întoarcere la trecutul naționalist(!!). Si „consecintele” descoperite de acest superficial si neinformat propagandist, avertizeaza – sa vezi Come’die … – ca va îndepărta treptat România de valorile europene! Asta este concluzia stupida si ridicula a unui individ cu pretentii care incropeste analize comandate , făcute țării noastre si publicate , se spune , pe bani occidentali intr-un cotidian elvețian socotit cu pretentii de neutralitate politica.
Da de unde… Afirmatii de genul: ”Eșecul partidelor pro-europene in Ro. este cheia extremiștilor care, la fel ca în perioada interbelică, sunt susținuți de Biserica Ortodoxă și de intelectualii naționaliști , dovedesc o lipsa crasa de informatie . Ba si mai grav: ” Partidele burgheze nu îndrăznesc să intre în conflict deschis cu aceste forțe, ci mai degrabă deschid calea intereselor electorale”, susține ziarul , o parte centrală a articolului fiind dedicată, hodoronc-tronc, atacarii Bisericii Ortodoxe și liderilor săi.
– ”În România, biserica oficială se bucură de un mare prestigiu în rândul populației. Doar câțiva intelectuali critici, precum cei din jurul portalului ” Să fie lumină”, zice autorul , ar mai îndrăzni să denunțe abuzul în serviciu (?) și să critice ierarhia. Ba si mai grav , acest profesor nauc , ce n-a calcat , probabil prin Ro. , sustine de la Wiena enormitatea ca : ” Biserica in Ro. are influență și economic și în mass-media (!?) , iar guvernul pro-european în funcție încearcă, cu servilism, să facă pe plac conducătorilor bisericești. Pana si președintele Iohannis , figurină a forțelor pro-europene, i-a acordat recent Patriarhului un ordin înalt ” . Ei si? Este asta cumva acesta un ” semnal ” de ingrijorare al cuiva? În articol este amestecat și președintele Academiei , văzut ca un ” naționalist ” ; ca si cand in Romania , inca stat natzional , deja s-ar fi declarat oficial … renuntzarea la tot ce este national-romanesc , si oficializarea noului marxism … al internationalismului progresist , cu adevarat periculos!!
„Actualul președinte al Academiei , ca și patriarhul, au, probabil, un trecut securist”, scrie aberant si chiar prosteste profesorul oengist Oliver Jens Schmitt , de la Wiena , in internationalistul ziar elvetian. Ba chiar citim cu ingrijorare si o enormitate de receptare : ”Pentru români Putna este un fel de mănăstire națională: aici este înmormântat Stefan cel Mare, care este venerat ca sfânt din 1992. Aici intelectualii s-au reunit iar și iar, scrie cu ingrijorare marxista dl. Schmitt, pentru mitinguri naționale(!!). La fel și anul acesta: Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei, au participat recent la un eveniment de pomenire: În 1871, la Putna, poetul național român Mihai Eminescu și alți activiști au visat la o Românie unită și mare. Auzi Dumneata:Patriarhul și președintele l-au aplaudat pe un lider studențesc care a spus că țara nu ar mai aparține românilor și că tineretul trebuie să o recupereze. (Ei si?)
Dar,ce sa vezi: Studentul ar fi invocat neamul și credința și nevoia de a scoate sabia după cuvintele lui Hristos: „Nu am venit să aduc pacea, ci sabia” Alt lucru …grav , de semnalat… Europei : În timp ce înalții reprezentanți ai bisericii și științei nu au aproape nicio pondere politică în Europa de Vest, acest lucru este diferit în Est. Aici Biserica și Academia se bucură de o reputație considerabilă în România, ca… gardieni ai tradițiilor naționale. În special Biserica este un factor important în alegeri”. Da cde unde !! Chiar asa crezi mata, Her Schmitt ?! Ai descoperit cumva un curent care s-a umflat în subteran ca o apă carstică , de mulți ani și a ieșit la suprafață cu partidul ultranaționalist AUR,? Adica cum se face ca au avut un asemenea succes la ultimele alegeri parlamentare din decembrie 2020. Evident, cu sprijinul Rusiei, crede acest propagandist prefacut , descoperind dumnealui un curent ce pune sub semnul întrebării legăturile României cu Occidentul, (!?) Pentru ca ar fi vorba despre… ” un scenariu religios-naționalist (?) prin aprobarea pe care sloganurile antioccidntale le primesc de la personalități politice cheie din țară. care , de la căderea lui Ceaușescu , ar fi dus mai departe ideologia naționalistă, izolaționistă, anti-occidentală și latent antisemită , care este strâns legată de Mișcarea legionarilor”.Măi,sa fie !! Dle Oliver Schmitt, vino-ti in fire, ia o pastia , ceva , cand te apuci de scris , zau asa…
*
Nota redacției – Eu cred că ziaristul neamț are dreptate! Sau sper să aibă dreptate.
CONSECINȚELE NEINTENȚIONATE ALE ACORDULUI AUKUS
De Lyle Goldstein
https://www.defensenews.com/opinion/commentary/2021/10/29/the-unintended-consequences-of-the-aukus-deal
În această fotografie furnizată de Marina SUA, submarinul de atac rapid USS Missouri (SSN 780) din clasa Virginia pleacă de la Baza Comună Pearl Harbor-Hickam pentru o desfășurare programată în zona de responsabilitate a Flotei a 7-a, 1 septembrie 2021.
Australia a decis să investească în submarinele americane cu propulsie nucleară și să-și abandoneze contractul cu Franța pentru a construi submarine diesel-electrice din cauza unui mediu strategic schimbat, a declarat joi, 16 septembrie 2021, premierul Scott Morrison. (Chief Mass Communication Specialist Amanda R. Gray / US Navy prin Associated Press)
Washingtonul și alte capitale aliate au vorbit despre submarine nucleare de la anunțul surpriză al noului pact trilateral cunoscut sub numele de AUKUS în septembrie. În afară de fricțiunile cu Franța, noul acord a fost întâmpinat cu adulații aproape universale din partea establishment-ului de politică externă a SUA.
Unii și-au exprimat îngrijorarea legitimă cu privire la impactul acordului asupra neproliferării nucleare. Cum să împiedicăm nenumărate alte țări să sară în domeniul energiei nucleare pentru aplicații militare, atunci când acesta este exact modul în care puterile principale se ocupă de „prietenii speciali” selectați?
Cea mai devastatoare critică a AUKUS a fost însă transmisă de o persoană bine familiarizată cu faptele relevante: fostul premier australian Malcolm Turnbull.
El a întrebat neîncrezător cum o țară fără niciun fel de program nuclear civil va elabora un program pe termen scurt pentru fabricarea și operarea submarinelor nucleare?
Turnbull conchide: „Nu există nici un design, nici un cost, nici un contract. Singura certitudine este că nu vom avea submarine noi timp de 20 de ani, iar costul lor va fi mult mai mare decât submarinul francez”.
Cu toate acestea, există o problemă legată care poate ridica întrebări și mai fundamentale pentru securitatea națională a SUA. Acest lucru se referă la faptul dacă acordul AUKUS ar putea accelera o cursă a înarmării subacvatice care este deja în curs de desfășurare și ar putea, în mod paradoxal, să încline balanța împotriva Americii și a aliaților săi.
Este adevărat, China face upgrade-uri constante la propria flotă de submarine nucleare și și-a extins recent în mod semnificativ propria capacitate de construcție a submarinelor nucleare.
Un nou articol apărut în revista chineza “Global Times” pe 14 octombrie în mandarină, dar nu si în engleză, dezvăluie o altă latură a acestei curse a înarmării: „Confruntate cu o presiune tot mai mare din partea sectorului maritim, China și Rusia ar trebui să consolideze puternic cooperarea în dimensiunea maritimă”.
„În calitate de țări hibride terestre-maritime, acestea se confruntă cu imperativul de a optimiza și integra resursele terestre și maritime”, continuă autorul.
„Cooperarea strategică cuprinzătoare dintre cele două țări în domeniul maritim poate da joc avantajelor lor comparative respective … astfel încât să-și coordoneze rațional resursele terestre și maritime.”
În special, articolul propune ca cooperarea maritimă Rusia-China să meargă dincolo de Pacific pentru a se extinde în Atlantic și Arctica.
Beijingul și Moscova coordonează deja de ceva timp strategia maritimă. Într-adevăr, multe dintre avioanele, submarinele și rachetele Chinei au origini rusești. Flota chineză a avut deja câteva apariții limitate atât în Marea Baltică, cât și în Marea Neagră.
Cu toate acestea, evoluțiile recente pot prefigura o aliniere semnificativ mai strânsă. În august 2020, s-a raportat că China și Rusia vor coopera în construirea unui submarin convențional – o premieră. Mai recent, Beijingul pare să fi făcut un ordin foarte mare de elicoptere de atac navale rusești.
Acum, flota chineză a făcut exerciții cu Flota rusă din Pacific în largul Vladivostokului, în Marea Japoniei.
În special, chinezii au adus in aceste manevre militare navale nave top-of-the-line combatant de suprafață noi, de tip 055 crucișător. Potrivit “PLA Daily”, exercițiile demonstrează valoarea deosebită a exercițiilor continue dintre cele două puteri navale.
Există multe motive pentru a fi sceptic ca AUKUS este un „glonț de argint”, atunci când vine vorba de provocarea maritimă in zona asiatica de sud-est. Marina chineza și-a petrecut ultimele două decenii încercând să elimine decalajul în războiul antisubmarin, iar progresul este evident, fie în acumularea de fregate ușoare, fie în aeronave de patrulare maritimă.
În plus, este posibil ca submarinele nucleare să nu fie optime pentru apele puțin adânci și adesea limitate ale litoralului est-asiatic. Submarinele diesel moderne sunt, fără îndoială, mult mai silențioase, cât și mult mai ieftine.
Unii strategi au susținut că forța submarină americană ar trebui să înceteze concentrarea exclusivă asupra propulsiei nucleare pentru submarine. Dar realitatea evidentă este că submarinele sunt puțin probabil să facă o diferență majoră într-un scenariu taiwanez, deoarece revistele lor sunt pur și simplu prea mici și se vor confrunta cu obstacole dificile, cum ar fi câmpurile miniere. Ele ar fi neputincioase să oprească legiunile de trupe chineze, sărite pe insulă cu elicoptere și parașutati sau chiar cu bărci mici.
Chiar și așa, cele mai mari probleme cu AUKUS nu se limitează la fezabilitatea, orizontul de timp și relevanța sa pentru diferite scenarii. Mai degrabă, există pericolul major ca acest parteneriat submarin să determine China și Rusia să-și dubleze propriul parteneriat naval. Este în sfera posibilității ca Marina Rusă să opereze zeci de ani în viitor cu portavioane fabricate de chinezi, iar Marina Chineză navighează în toate oceanele lumii în cele mai de ultimă oră submarine nucleare fabricate de Rusia, în timp ce colaborează pentru a construi drone letale și avioane de vânătoare cu lansare verticală.
O căsătorie semipermanentă între geniul designului militar al Rusiei și producția industrială a Chinei pe proiecte mari este cea mai îngrijorătoare consecinta imediata a acordului AUKUS.
Lyle J. Goldstein este director de proiect la think tank-ul Asia Defense Priorities.
Sursa: https://www.defensenews.com/opinion/commentary/2021/10/29/the-unintended-consequences-of-the-aukus-deal
Traducerea: CD