RUSIA TRAGE O LINIE ROȘIE ȘI SCHIMBĂ REGULILE ANGAJAMENTULUI
de Dmitri Sudakov

Discursul anual al președintelui Vladimir Putin adresat Adunării Federale din 21 aprilie va fi unul dintre cele mai semnificative evoluții din istoria recentă. El a trasat o linie roșie pe care nu vrea ca Occidentul să o treacă. Acest lucru va schimba fundamental regulile angajamentului dintre Rusia și Occident. Occidentul nu mai poate da vina pe nedrept pe Rusia, să o umilească sau să o provoace fără a risca consecințe grave.
„Sper că nu se va întâmpla ca cineva să treacă așa-numita linie roșie în relațiile lor cu Rusia și va depinde de noi să determinăm pana unde va merge această linie în fiecare caz specific. Dacă alte țări nu doresc să poarte un dialog ci să aleagă un ton arogant, atunci Rusia va găsi o modalitate pe masura de a-și proteja interesele”, a declarat președintele Putin.

Occidentul a urmat o politică de ciugulire treptată a zonei de influență rusă și de încercuire, izolare și infundare a Rusiei fără a risca o confruntare directă cu Rusia. Această politică se bazează pe riscuri calculate și măsurate și pe răspunsuri previzibile și proporționale.
Rusia, dintr-o lovitură, a schimbat regulile jocului. Rusia a trecut la ofensivă. Dacă Rusia percepe o amenințare la adresa securității sale, atunci va decide care ar trebui să fie răspunsul. Acest răspuns poate fi complet imprevizibil și neproporțional în ceea ce privește Occidentul.
Rusia pare să fi subliniat în mod deliberat incertitudinea răspunsului de a menține Occidentul în tresăriri. De acum înainte, dacă vreo țară încearcă să calce în picioare interesele Rusiei sau îi amenință securitatea, atunci ar fi bine să se gândească la cel mai rău scenario ce I se poate intampla, deoarece Rusia va merge hotarat până la capăt.

În trecut, aceste țări au simțit că, indiferent de ceea ce fac, situația va rămâne întotdeauna controlabilă și ușor de gestionat ca un meci amical. Aceasta a fost întotdeauna ipocrizia Occidentului și dubla confruntare în ceea ce privește Rusia. Nu a tratat niciodată Rusia ca pe un prieten, dar s-a așteptat întotdeauna ca Rusia să joace un joc amical cu ei.
Rusia a rupt în cele din urmă impasul. Rusia își rezervă dreptul de a se ocupa de adversarii săi după cum consideră de cuviință, iar Rusia nu va mai juca niciodata jocul după regulile altcuiva. Își va face propriile reguli. Acest lucru va face Occidentul extrem de iritat caci trebuie să-și schimbe fundamental atitudinea și comportamentul față de Rusia.

Rusia dorește să acționeze ca un membru responsabil al comunității globale și dorește să își facă partea și să coopereze în eforturile de menținere a păcii mondiale și de a face lumea sigură.
Rusia nu vrea să acționeze ca un agresor sau un bătăuș. Vrea să respecte normele dreptului internațional.
Rusia insa nu va lăsa nicio altă țară să acționeze ca un agresor sau bătăuș si să spulbere dreptul internațional.
În ultimele două secole, țările occidentale s-au obișnuit să-și facă loc cum au vrut în lume. Ei au făcut reguli pentru ceilalți pe care ei înșiși nu le-au urmat. Iata ca vremurile s-au schimbat. Țările occidentale nu mai au puterea economică sau militară de a-și impune silit voința în special Rusiei și Chinei. Adevărul dur este că puterea generală combinată a Rusiei și Chinei care au un parteneriat strategic acum depășește puterea combinată a Occidentului.

„Rusia modernizează constant echipamentul armatei, inclusiv armele nucleare. Trupele rusești primesc rachete Kinzhal (Dagger), Caliber și Zircon. Armata rusă are deja sisteme Avangard și Peresvet, iar rachetele Sarmat intră în serviciu în curând. Lucrările la sistemele Burevesnik și Poseidon continuă.
Fiind lider în crearea unei noi generații de sisteme de luptă, în dezvoltarea forțelor nucleare moderne, Rusia își îndeamnă încă o dată partenerii să discute aspecte legate de armele strategice și asigurarea stabilității globale”, a spus președintele.

Nu este ușor să accepți noile realități și de vechile obiceiuri este dificil de scăpat. Cu toate acestea, nu există nici un substitut pentru acceptarea realității, indiferent cât de dureroasă ar fi. Mai mult decât atât, atunci când aveți două alegeri proaste, atunci alegeți cea mai mică dintre cele două rele. Desigur, neacceptarea realității este mult mai periculoasă pentru Occident și restul lumii.

Rusia a lăsat ușa deschisă pentru un dialog și compromisuri rezonabile pentru a aborda problemele și preocupările reciproce și globale. Un summit între președintele Putin și președintele Joe Biden este posibil în iunie. Sa speram ca un astfel de summit va reusi să realizeze ceva util, respectiv SUA și celelalte țări occidentale trebuie să-s schimbe modul în care trateaza Rusia.
Trebuie să înceteze să mai conspire împotriva Rusiei și să nu mai dea vina pe Rusia pentru toate dificultatile pe care ei le incearca. Rusia se aștepta la ceva bun care poate iesi din acest summit doar dacă există o schimbare de considerente din partea țărilor occidentale. În caz contrar, ar trebui să-și amintească faptul că Rusia a trasat o linie roșie și dacă trec peste asta, atunci vor fi răspunzatori pentru acțiunile lor.

A venit timpul ca Occidentul să renunțe la aroganța sa și să îmbrățișeze valoarea estică a modestiei. Aroganța duce la ignoranță, în timp ce modestia este asociată cu cunoașterea. Aroganța occidentală a făcut pagube enorme lumii în ultimele două secole. Secolul 21 este insa secolul Estului unde nu există nici o toleranta pentru aroganță.

Sursa: https://english.pravda.ru/opinion/23406-putin

Traducerea CD