mihai – comentariu pe site
*
Stimate domn,
Cand pui ghilimele, inseamna ca ai citat. Unde scrie front super-aparat?
Ai citit ceva despre Poarta de la Iasi? Cauta, apoi mai vorbim.
Iar zona fortificata F-N-G chiar ar fi rezistat. Nu conteaza daca pt 2 luni sau 6. Conteaza ca ar fi insemnat o riposta data sovieticilor, iar o negociere, un armistitiu, nu se pot negocia stand in genunchi, ci de pe o pozitie ceva mai puternica.
Ce sa mai ofere sovieticii la 12 sept, cand deja ocupasera tara?
Altceva au oferit cand razboiul inca se mai ducea intre noi si ei.
Acel ragaz de 2 luni, cum spui tu, i-ar fi incetinit in drumul catre Berlin, iar pt a ajunge mai repede acolo, au acceptat conditii destul de avantajoase pt noi.
Era evident ca interesul lui Stalin, ca si al aliatilor, era sa patrunda cat mai departe in Europa, zona lor de influenta fiind determinata de ocupatia militara.
Ca dovada, ia vezi unde au fost instaurate regimuri comuniste si unde democratii. Cumva coincid cu zonele de ocupatie?
Zici ca ar fi urmat inevitabilul? Uau!
De ce spui asta? Nu am fost ocupati? Nu am avut aici armata sovietica pana in ’58? Nu au jefuit, violat?
Dupa ce am trecut de parte aliatilor, am avut vreun avantaj? Ni s-a recunoscut meritul?
Am fost prezenti la negocierile de dupa incheierea razboiului? Au tinut cont de noi?
Regele a facut ce trebuia? Zau?!
Cand?
Stii ce motive a avut regele de l-a arestat pe maresal?
Presupui ca l-a arestat pt ca a refuzat sa incheie armistitiul.
Asa o fi?
Emilian Ionescu, aghiotant AL REGELUI, participant la arestare, povesteste:
„Usa care despartea salonul galben de sufragerie era acoperita de niste perdele groase si ramasese deschisa. Timp de 45 de minute Ion Antonescu aratase ca situatia pe front era grava… La nevoie, intrevedea posibilitatea incheierii unui armistitiu, cand frontul va fi ajuns pe linia Carpatilor Orientali, zona fortificata Galati-Dunare, INSA NUMAI CU ASENTIMENTUL lui Hitler, in care scop FUSESE CHEMAT CLODIUS.”
Tot Emilian Ionescu – aghiotantul regelui, care povesteste in cartea sa „In uniforma pt totdeauna”:
Dupa arestarea maresalului, regele a plecat in Gorj, la Dobrita, pt a se ascunde, fiind manat de un „mare curaj”. Printre insotitorii sai s-au aflat Mircea Ioanitiu, Emilian Ionescu, un sublocotenent de jandarmi Negroponte. Acesta din urma a intrebat de ce maresalul nu a fost mai prevezator si nu a salvat chiar el tara. Ioanitiu i-a raspuns ca maresalul cunostea demersurile care se faceau de catre Maniu si Bratianu pt retragerea tarii din razboi, chiar si el a dus unele tratative. Atunci Negroponte a intrebat – de ce
nu l-au ajutat Maniu si Bratianu pe maresal sa incheie armistiul? Ioanitiu i-a raspuns: „ai fi vrut sa-l ajute pe Antonescu, pt a acesta sa uzurpe mai departe drepturile coroanei?”
Oare acesta sa fi fost motivul arestarii si nu refuzul de a semna armistitiul?

Maresalul facuse toate demersurile pentru a incheia armistitiul, primise conditii cat de cat favorabile, nu doar un armistitiu neconditionat, asa cum a fost semnat dupa arestarea sa.
Referitor la conditiile primite pentru armistitiu, iata ce declara Iuliu Maniu in cadrul
sedintei Consiliului de Ministri din 16 sau 17 sept 1944(cititi stenogramele, au fost publicate):
„Avem deosebite marturii si documente din care reiese felul cum am pregatit noi armistitiul. A avut niste tentacule si dl. Mihai Antonescu, raspandite in mai multe parti ale
Europei. Intre altele, a avut sugestia si i s-a pus in vedere ca, daca va face armistitiul, se va asigura O ZONA NEUTRA in care sa nu poata patrunde aliatii. Am vazut eu
textul si va puteti inchipui in ce situatie suntem noi azi, guvernul acesta, regimul acesta, si in special noi, care am lucrat efectiv in pregatirea acestui armistitiu, cand ni se va pune in fata, maine-poimaine, ca Antonescu a avut promisiunea lui Molotov – O ZONA NEUTRA pe care noi nu o avem…”
Concret, conditiile solicitate de maresal si acceptate de sovietici au fost:
– guvernului roman ii revine dreptul de a hotari data la care sa iasa din razboi
– un termen de 15 zile de la data iesirii din razboi, necesare ca prin propriile mijloace sa actioneze pentru a evacua toate trupele germane de pe teritoriul tarii
– pentru trecerea trupelor armatelor sovietice prin tara se fixeaza un coridor in afara
caruia nu vor calca
– Romania isi rezerva dreptul suveran asupra teritoriului necuprins in amintitul culoar,
unde nu se va putea produce nici un amestec strain.
Stii ce masuri a luat maresalul in zilele de 22 si 23 august 1944?
1-ordinul de retragere a armatei pe linia Focsani-Namoloasa-Galati, in timp ce armata
germana incepuse retragerea catre Transilvania, astfel obtinand separarea armatei romane de cea germana, lucru necesar pt a putea iesi din alianta; altfel, ar fi riscat un conflict armat.
2-telegrama trimisa la Stockholm in dimineata de 23 august prin care cerea semnarea armistitiului.
3-informarea lui Piki Vasiliu si a lui Eugen Cristescu in legatura cu armistitiul. Avem
declaratia lui Piki Vasiliu din timpul procesului:”Dupa plecarea lui Gh Bratianu de la audienta avuta la maresal in dimineata de 23 august, maresalul mi-a spus ca e hotarat sa faca armistitiul impreuna cu Maniu si Bratianu.”
4-acordul verbal cu liderii partidelor in vederea obtinerii unei scrisori de sustinere din partea acestora, scrisoare pe care o promisese Gh. Bratianu.
5-chemarea la ora 18 a ministrului german Clodius pentru a-l anunta de armistitiu.
6-ordinul dat generalului Teodorescu, comandantul militar al capitalei, ca la ora 19 trupele din Garnizoana Bucuresti si Valea Prahovei sa intre in dispozitiv de lupta,
pentru orice eventualitate.
Avem si o alta marturie, al doctorului Zilisteanu, doctorul personal al maresalului. In
dimineata de 23 august l-a vizitat pe maresal asa cum o facea zilnic, iar in
cadrul discutiei maresalul i-a spus:
„Azi fac armistitiul, gata, s-a terminat razboiul.”
Inca o dovada ca maresalul voia sa incheie armistitiul:
Al. Creteanu, ministrul roman la Ankara, declara – Maresalul Antonescu m-a autorizat ca in numele sau sa declar aliatilor ca Romania nu va mai continua razboiul alaturi de Axa si ca nu se va apara, daca aliatii ajung la Dunare si ca in acel caz va lupta impotriva Germaniei naziste.”
Dezastrul de dupa 23 august s-a produs pt ca regele si acolitii sai mai intai au dat ordinul de incetare a focului, apoi au semnat armistitiul, cand logic era sa fie invers.
Normal ca sovieticii au dezarmat armata romana si peste 160.000 de militari au fost deportati.
Ia fii atent la logica: „Din cauza convingerilor diferite si disputelor cauzate de razboi, intre
Rege si Maresal s-au produs discutii si certuri imposibil de reparat, Regele ajungand sa se teama pentru viata sa dupa ce maresalul l-a amenintat cu moartea ,,maine veti fi spanzurati cu totii,, dand de inteles ca nazistii vor ocupa Capitala cu tancurile, iar complotistii trimisi in fata plutonului de executie. Pe acest fundal, anturajul regelui si Regele deci ca Antonescu trebuie sa fie arestat si izolat intr-o casa conspirativa a comunistilor.”
Reiese ca mai intai maresalul l-a amenintat pe rege, apoi a fost arestat.
Adevarul e ca in momentul arestarii maresalul a spus cele de mai sus, nu inainte.
Deci…
Si de ce trebuia dus maresalul intr-o casa conspirativa a comunistilor? Intr-o unitate militara nu mergea? Intr-o alta cladire pazita? Neaparat dat pe mana comunistilor?