mihai
113 aprobate

ioncoja.rox
mihai.remion@yahoo.com
86.121.141.137
Reiau.
„Maresalul mi-a spus: „Am obtinut 3 puncte, mai sunt inca 2 puncte; le vom avea. Rusii nu vor sa-i apuce iarna. Carpatii anuleaza valoarea tancurilor.”
Cele 2 conditii pe care maresalul le considera necesare au fost acceptate pe 22 august.
Mesajul a ajuns la BUcuresti dar nu i-a fost comunicat maresalului.
Acestea reprezentau baza pt armistitiul care urma a fi semnat. Daca mesajul ar fi ajuns la maresal, este evident ca ar fi raspuns ca este gata sa semneze. Apoi urmau pasii firesti pt semnare.
Deci nu putem vorbi de un armistitiu pt ca inca nu ajunsese a fi pus pe hartie.
Dar tradarea este evidenta.
Operatiunea militara din zona Iasilor era inceputa dar cum?
Poarta de la Iasi.
Despre actul de la 23 august 1944 din România, s-a scris foarte mult, dar s-au ascuns, cu destula abilitate, poporului român, unele adevaruri ale acestui act si implicatiile lui, în majoritate nefaste pentru România. S-a trecut cu vederea în mod deliberat situatia militara a României în primavara si vara anului 1944, nu s-a spus nimic poporului român despre marea tradare de la Iasi, din 20 august 1944, a comandantului Armatei a 4-a, general de Corp Armata Mihai Racovita, savârsita în strânsa legatura cu Casa Regala si cu Partidul Comunist; au fost prezentate în mod denaturat situatia militara a României de dinainte de 23 august 1944, precum si tratativele diplomatice ale guvernului Antonescu de la Cairo si Stockholm, initiate înca de la sfârsitul anului 1943, ca si despre rezultatele acestora. Nu s-a suflat o vorba despre manevrele cercurilor palatului de sabotare a acestor tratative si nu s-a spus pâna acum nimic despre conspiratia Casei Regale si a P.C.R. pentru arestarea lui Ion Antonescu si a guvernului.
Continuarea aici
https://historia.ro/sectiune/general/23-august-1944-salvarea-romaniei-sau-tradare-585614.html