Monopolul lui RAED ARAFAT
.
pe intervențiile de urgență.
.
Unde s-au dus 600 de milioane de euro de la
.
SMURD?
Un înalt demnitar a dezvăluit pentru „Evenimentul zilei” miza intervențiilor în situații de urgență, banii primiți de la buget, și rolul pe care îl joacă în alocarea lor secretarul de stat Raed Arafat. Ancheta în cazul tragediei de pe lacul Suitghiol a ajuns la procurorii militari. Guvernul va solicita un audit extern la Departamentul de Intervenții în Situații de Urgență (DISU), condus de medicul Raed Arafat. Anunțul a fost făcut ieri de premierul Victor Ponta.
Șeful Guvernului a precizat că a primit primele concluzii ale accidentului de la Siutghiol și că vor fi aprobate „primele responsabilități care trebuie asumate”.
Dorel Onaca: Raed Arafat nu știe ce vorbește! La 500 de metri de locul unde s-a prăbușit elicopterul era nava Jupiter, cu motoarele în funcțiune. Nu i-a chemat nimeni
„Va fi nevoie să continuăm să aflăm cum s-a produs și cum s-a ajuns la această tragedie. Cu siguranță, și Parchetul va face ceea ce ține de atribuțiile legale și o să vreau pentru DISU să găsim soluția unui audit extern, pentru că am investit și investim foarte mult – și e foarte bine acest lucru – însă, în final, oamenii și procedurile trebuie să fie mai bine pregătite atunci când avem situații de acest gen”, a completat Ponta.
Medicul și demisia
Șeful DISU, Raed Arafat, a explicat că ia și el în calcul demisia din funcție, dacă va fi găsit vinovat. „Dacă va ieși doctorul Arafat vinovat, automat îmi asum responsabilitatea că sunt vinovat și am plecat”, a precizat șeful DISU.
Un înalt oficial a dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, unde este hiba în organizarea DISU. Acesta a explicat punctual pentru cazul tragediei de pe lacul Siutghiol. „Problema este că Raed Arafat a căpușat Ministerul de Interne cu acest SMURD. Cei de la ISU nu au anunțat alte societăți de salvare ca să nu se împartă banii. Asta este problema! Cei de la ISU trebuiau să anunțe Agenția Română de Salvare a Vieților Omenești pentru a interveni la Siutghiol. Prefectul este și el vinovat pentru că are atribuții în acest sens și nu a reglementat problema comandamentelor de intervenție pe județ. Deci, marea vină a lui Arafat este că nu a băgat în subordinea operatorilor ISU societățile de salvare”, ne-a explicat înaltul demnitar.
Miza în aceste intervenții de urgență sunt banii de la buget. „În plus, a pus monopol în MAI, în condițiile în care SMURD nu se descurcă. Gândiți-vă, știu sigur, că sunt cam șase milioane de intervenții pe an ale SMURD, care sunt plătite, în medie cu 100 de euro, deci se poate și mai mult. Dacă faceți o socoteală, trebuie să ne întrebăm: unde se duc cei 600 de milioane de euro, cel puțin, și de ce nu există dotare?”, se întreabă înaltul demnitar. În plus, mai arată acesta, mai este și problema slabei pregătiri a celor care participă la intervenții. (a colaborat Feri Predescu)
Frigul le-a grăbit moartea
Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a decis ieri ca ancheta în acest caz să fie făcută de Secția Parchetelor Militare. Este începută urmărirea penală „in rem” (pentru fapte) privind infracțiunile de nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și de ucidere din culpă. Patru persoane au decedat în accidentul de pe lacul Siutghiol: pilotul Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani), copilotul Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), medicul Vizireanu Laura (39 de ani) și asistenta medicală Gabriela- Camelia Harton (38 de ani). Potrivit primelor date de la IML, Cătuneanu și Harton au murit înecați, iar Vizireanu și Crăcănel au suferit răni foarte grave, care au condus la deces. Moartea echipajului a fost grăbită de temperatura foarte scăzută a apei, aproape de îngheț: 2-3 grade Celsius.
Acuzațiile „Baronului de litoral”
Președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu (PSD), susține că șeful ISU Dobrogea, colonelul Viorel Jianu, și prefectul Radu Volcinschi, demiși din funcții, „au picat nevinovați”. „Schimbarea celor doi demonstrează, încă o dată, lipsa de asumare a responsabilității lui Raed Arafat. El ar trebui să-și asume public aceste decese”. El a explicat că prefectul și-ar fi făcut treaba. „Prefectul l-a informat atunci, inclusiv pe Raed Arafat, despre faptul că nu sunt ambarcațiuni și că s-a mers să se salveze cu ambulanțe. A sugerat că trebuie solicitate, de la Ministerul Transporturilor, ambarcațiuni din port, de pe mare și de pe lac, care să intervină urgent. Din păcate nu a decis prefectul, acum nu are voie să vorbească”, a acuzat Nicușor Constantinescu.
NR Despre aspectul pecuniar, material, al activității lui Raed Arafat nu prea s-a vorbit! Și se pare că detaliile „monopolului” instituit de Arafat îl incriminează mult mai mult decât ce se înțelege din materialul publicat în Ev Z. Opinia publică din România a făcut din Arafat un erou numai pentru ca să-l dezică pe Băsescu, furioasă pe aroganța președintelui, fără să mai judece dacă are s-au nu dreptate!
Oricum, Arafat se pare că a avut în atenție „afacerea SMURD” mai mult decât eficiența pe teren a proiectului SMURD. Întâi banii și pe urmă oamenii!…
Raed Arafat a initiat si dus la indeplinire o serie de activitati absolut utile in orice stat civilizat, a pus bazele SMURD-ului si a organizat cat s-a putut sistemul de asistenta medicala de urgenta. A facut-o din pasiune si a pornit cu banii proprii, lucru pe care nu stiu cati dintre romani l-au facut pentru poporul lor. Si Arafat e om, si el e supus greselii, nimeni nu-i infailibil pe lumea asta si numai cine nu munceste nu greseste. Sa-l pui acum la zid pe Arafat si sa negi tot ce a facut bun, e o prostie si o lasitate. E probabil necesar un audit extern si o cercetare a fondurilor, dar astea sunt necesare in foarte multe domenii si institutii, nu doar in SMURD. Un pic de decenta si de recunostinta nu ne-ar strica deloc, oameni buni!
Eu as pune intrebarea daca in alte tari exista SMURD sau ceva asemanator.?
citez:
112 este numărul european de urgenţă, valabil pe tot teritoriul UE, pe care îl puteţi apela gratuit de pe telefonul fix şi mobil. Veţi intra astfel în contact cu serviciile de urgenţă – poliţie, ambulanţă, pompieri.
Pe lângă 112, sunt valabile şi numerele naţionale de urgenţă. Numărul unic european (112) este însă singurul pe care îl puteţi utiliza pentru a accesa serviciile de urgenţă în toate ţările din UE.
112 este folosit şi de ţări din afara UE, cum ar fi Elveţia şi Africa de Sud.
Deci nu Arafat a inventat asta cu 112 desi romanii cred asta.
Dar asta stiati ca se intampla intr-o tara capitalista?
Britanicii, prin sistemul lor, sustin ca orice persoana are dreptul la asistenta medicala gratuita, medicii si clinicile sistemului (NHS) fiind in totalitate finantate de catre stat.
Datorita gratuitatii, nu conteaza statutul social sau banii de care dispune un pacient, astfel ca toti sunt tratati in mod egal de catre sistemul de sanatate finantat de stat (NHS).
Exista, desigur, si clinici private si practicieni independenti, la care cetatenii apeleaza din diverse motive. Motivul principal este timpul de asteptare, care in cazul NHS este de 2-6 saptamani pentru o consultatie la medicul de familie, iar in cazul unei clinici private este posibil sa nu fie nevoie nici macar de o programare.
http://www.romani-online.co.uk/info-utile/despre-uk/sistemul-medical-in-uk