EVZ: Privind în urmă, după 20 de ani, era URSS condamnată să se dezmembreze? Care era contextul internaţional?
Constantin Corneanu: Convulsiile lagărului socialist (Berlin-1953, Budapesta-1956, Praga-1968), mişcările „Carta’77” şi „Solidaritatea” poloneză, integrarea economică a Comunităţii Economice Europene (CEE) şi încercarea de unificare politică a acesteia, ca urmare a „Raportului Tindemans” (decembrie 1975), au fost o veritabilă provocare strategică pentru Uniunea Sovietică. Intervenţia în Afganistan (decembrie 1979) avea să accentueze drama Imperiului Sovietic. Afganistanul devenise „Vietnamul” URSS: sovieticii erau prinşi într-un război pe care nu-l puteau câştiga, nici abandona.
La 10 ianuarie 1983, Viaceslav Daşicev, membru al Academiei de Ştiinţe a URSS, a înaintat secretarului general al PCUS, Iuri Vladimirovici Andropov, un raport asupra politicii externe sovietice în care avertiza asupra faptului că toate marile puteri ale lumii, cu excepţia Indiei, s-au aliat împotriva Uniunii Sovietice, iar a opune rezistenţă acestui enorm potenţial depăşeşte în mod periculos capacitatea URSS. Analizele relevau că economia sovietică nu rămânea doar în urma cursei tehnologice, ci devenise şi incredibil de risipitoare. O serie de analize economice, făcute la nivelul anului 1987, arătau că economiile de tip sovietic consumau de două, trei ori mai multă energie/unitate de producţie decât societăţile bazate pe economia de piaţă din Europa de Vest. Risipa economică, starea de înapoiere industrială şi tehnologia demodată au avut un impact negativ asupra capacităţii de participare a URSS la comerţul mondial. Sistemul sovietic devenea din ce în ce mai corupt, în beneficiul nomenclaturii şi al mafioţilor, care făceau în mod aproape deschis legea în republicile din Caucaz şi Asia Centrală şi îşi extindeau reţelele în întreaga Uniune Sovietică. Problemele naţionalităţilor erau din ce în ce mai evidente.
„Pacepa al lor”: reţeaua de spionaj tehnologic e deconspirată
Care a fost declicul care a determinat condamnarea la moarte a Imperiului Roşu?
Succesul operaţiunii „FAREWELL” (1981 – februarie 1982), desfăşurată de către contraspionajul francez (DST), cu avizul „discret” al CIA, a permis lichidarea reţelei de informaţii tehnico-ştiinţifice a KGB („Linia X”), acest fapt având efecte negative pentru economia şi cercetarea productivă sovietică. Totul s-a realizat cu „ajutorul” colonelului Vladimir Ipolitovici Vetrov (nume de cod FAREWELL în dosarele contraspionajului francez), ofiţer în Direcţia T (S&T/Ştiinţă şi Tehnică) a Direcţiei Generale I (Informaţii Externe) a KGB. În intervalul de timp menţionat la început, colonelul Vetrov a oferit DST-ului peste 4.000 de documente ultrasecrete ale Direcţiei T (S&T) a KGB-ului. FAREWELL cunoştea toate dosarele spionajului ştiinţific şi tehnologic, precum şi pe ofiţerii KGB care lucrau la Moscova şi în rezidenţele din întreaga lume împreună cu identitatea „surselor”. Colonelul Vetrov nu a cerut niciodată nimic DST-ului în schimbul serviciilor aduse Franţei şi implicit Lumii Libere. Spera doar ca atunci când va reuşi să fugă din URSS să i se acorde posibilitatea unei existenţe decente pe teritoriul francez. Astfel, au putut fi identificaţi, în ansamblul ţărilor occidentale, 222 de ofiţeri KGB care căutau informaţii tehnico-ştiinţifice şi 70 de agenţi care urmăreau să obţină informaţii militare. Prin intermediul ofiţerilor din „Linia X” a KGB, Uniunea Sovietică şi-a procurat din Occident, la sfârşitul anilor ’70, 30.000 de aparate perfecţionate şi 400.000 de documente care vizau cercetarea tehnico-ştiinţifică.
Între 1979 şi 1981, 5.000 de tipuri de armament sovietic au beneficiat în procesul de producţie de furtul de tehnologie occidentală. Spionajul a permis Kremlinului să economisească 6,5 miliarde de franci între 1976 şi 1980, echivalentul muncii pe care ar fi trebuit s-o presteze 100.000 cercetători pe an. În contextul politico-economic de la începutul anilor ’80, marcat şi de pierderea „Liniei X” care avea să genereze, astfel, creşterea decalajului tehnico-ştiinţific dintre Occident şi URSS, secretarul general al CC al PCUS, Iuri V. Andropov, a ajuns la concluzia că dacă evoluţia Uniunii Sovietice continua conform programului, atitudinilor, mentalităţilor şi prejudecăţilor existente, baza economică prin care se dorea dominarea lumii avea să se prăbuşească.
O elită a KGB pregăteşte conspiraţia
Atunci nu Gorbaciov, ci Andropov este părintele „perestroikăi”?
Se poate spune şi aşa. În orice caz, Andropov a înţeles necesitatea unei reforme complete a sistemului. Fost ambasador la Budapesta în 1956 şi preşedinte al KGB din 1967, Iuri Vladimirovici Andropov a decis să preia controlul asupra partidului şi statului sovietic. Obiectivul era reformarea din temelii a sistemului socialist. În aprilie 1973, Andropov devine membru plin al Biroului Politic al CC al PCUS, iar în 1978 reuşeşte să scoată KGB-ul din subordinea Consiliului de Miniştri al URSS şi să-l subordoneze Biroului Politic. Cu sprijinul unei anumite grupări din Direcţia Generală I (Informaţii Externe) a KGB, Andropov va începe procesul de reformare a socialismului de tip sovietic. Se năştea, astfel, o conspiraţie a unei elite din interiorul KGB. Elită pe care o vom regăsi, prin diferitele personalităţi care vor ocupa scena politică de la Moscova după 25 decembrie 1991, în actualele structuri de putere ale Federaţiei Ruse.
Aparent, mandatul lui Andropov nu a fost foarte spectaculos. Ce măsuri a luat el?
În timpul mandatului său se vor amorsa cele trei bombe cu efect întârziat care vor zgudui, câţiva ani mai târziu, PCUS-ul şi societatea sovietică din temelii, respectiv: a) campania antialcool; b) anchetele asupra mafiei uzbece şi c) adoptarea, în iunie 1983, a decretului intitulat „Măsuri complementare pentru lărgirea drepturilor întreprinderilor privind planificarea şi activitatea economică şi pentru întărirea responsabilităţii asupra rezultatelor muncii lor”. Conform acestui decret, numărul de indicatori impuşi prin plan întreprinderilor este redus, iar ele pot să dispună în mod liber de fondurile de dezvoltare şi să încurajeze din punct de vedere material muncitorii merituoşi.
Dar pe linia KGB?
Conducerea KGB adoptă, la 4 iulie 1983, un text care stabileşte modalităţile de organizare şi exploatare a reţelelor de agenţi „pentru a întări din punct de vedere calitativ sistemul de agenţi”. Principiul reformei în KGB se rezuma într-o frază: „Sistemul de agenţi ai organelor KGB trebuie să fie excepţional şi puţin numeros”. Totodată, Andropov a creat „Comisia Biroului Politic” cunoscută ca fiind şi “Comisia Tihonov – Râjkov” şi a cărei misiune consta în pregătirea reformei economice în Uniunea Sovietică.
Dezintegrare controlată pentru o nouă revoluţie
Care era modelul economic pe care îl adoptaseră?
În aparatul de lucru al „Comisiei Biroului Politic” se aflau tineri economişti, precum viitorul prim-ministru Egor Gaidar şi omul de afaceri Piotr Olegovici Aven, iar pentru scrierea unor capitole au fost chemaţi cei din “echipa lui Ciubais” din Leningrad. Rezultatul activităţii „Comisiei Biroului Politic” a fost un document de 120 de pagini intitulat “Concepţia perfecţionării mecanismului economic”.
Referindu-se la acest document, jurnalistul rus Oleg Grechenevsky consemnează faptul că nu se cunoaşte cu exactitate conţinutul amănunţit al documentului, însă acesta nu prognoza, în mod sigur, demolarea a tot şi construirea pe aceste dărâmături a unei societăţi capitaliste. Modelul de perspectivă pentru URSS era Ungaria acelei perioade. În proiectul KGB de reformă economică a sistemului socialist sovietic grosul „tinerilor economişti” provenea din Institutul Central pentru Economie şi Matematică (ŢEMI), însă nucleul conducător al acestei grupări s-a format la Institutul Unional de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Cercetărilor Sistemice (VNIISI).
Cum s-a ajuns la ideea destrămării URSS?
CREIERUL IURI ANDROPOV
|
Operaţiunea denumită „Golgota”, după mărturisirile fostului general KGB Mihail Liubimov, urma să aibă patru etape: 1) dezorganizarea sistematică a rânduielilor politice şi economice din URSS; 2) introducerea forţată a sistemului capitalist în varianta lui sălbatică; 3) prelungirea direcţionată a haosului; 4) revoluţia socialistă. Avea să urmeze în istoria Uniunii Sovietice şi a lumii ceea ce poate fi denumit ca fiind „COMPLOTUL DE FUM”.
Noul Imperiu Rus alege a treia cale
În final, la ce fel de revoluţie socialistă trebuia să se ajungă?
Greu de spus. În viziunea lui Aleksandr Feodorovici Kerenski, bolşevismul era „socialismul sărăciei şi al foamei”, iar socialismul nu putea fi conceput fără componenta sa democratică. Într-un stat care nu respectă personalitatea omului şi drepturile lui, nu se poate vorbi de eliberare socială care rămâne astfel un simplu deziderat. La peste nouă decenii de la evenimentele din acel „octombrie roşu”, numeroşi istorici ruşi sunt convinşi că revoluţia rusă a fost un accident ce a deturnat Rusia de la drumul ei pre-revoluţionar, de la cursul ei, „natural”, de ţară bogată, muncitoare, ce putea fi orientată spre democraţie. După o perioadă extrem de dificilă pentru ruşi, observăm că în Federaţia Rusă are loc o consolidare a puterii prezidenţiale şi faptul că Rusia experimentează o „a treia cale”, în drumul spre constituirea „Noului Imperiu Rus” („Noua Rusie”), fără a renunţa la obiectivele de politică externă ale Imperiului Romanovilor.
Cum urma să acţioneze KGB?
La 25 septembrie 1987, Filip Bobkov, primul-adjunct al preşedintelui KGB, avea să rezume într-un discurs, rolul KGB în desfăşurarea procesului de perestroika, insistând asupra faptului că scopul final era să asigure dezvoltarea perestroikăi prin mijloace cekiste şi să apere revoluţia în noile condiţii, aşa cum cekiştii au făcut-o şi după glorioasele zile din Octombrie 1917.
Rolul aparatului KGB în ceea ce priveşte perestroika şi glasnost-ul, a fost analizat de către CC al PCUS, la 10-12 decembrie 1987, în prezenţa lui Anatoli Lukianov, responsabil, în cadrul Secretariatului Comitetului Central al PCUS, cu activitatea organelor de securitate sovietice. Analiza muncii desfăşurate de ofiţerii KGB va releva faptul că „apare ceva asemănător unei opoziţii”.
Printr-o circulară din 2 februarie 1988 se va permite ca, în caz de necesitate operaţională urgentă, grupurile operaţionale ale KGB să poată fi formate pentru o durată de până la doi ani, fiind constituite din ofiţeri detaşaţi din alte departamente, fără ştiinţa şi fără a avea în mod imperios acordul forurilor centrale. „Conspiratorii” din KGB îşi întăreau, astfel, poziţia.
Cum urma să fie acest plan pus în practică?
Viktor Cebrikov, preşedintele KGB, a cerut perfecţionarea muncii cu reţelele de agenţi şi utilizarea mijloacelor de informare în asigurarea victoriei perestroikăi. La 14 octombrie 1988, conducerea KGB emite o circulară cu un titlu extrem de explicit: “Îmbunătăţirea muncii cu agenţii în actualele condiţii”. Ordinele erau extrem de clare pentru ofiţerii KGB, respectiv: 1) fiecare ofiţer trebuia să stăpânească arta de a lucra cu masele; 2) trebuia să ştie să poarte un dialog în atmosfera cea mai politizată cu putinţă, fără a cădea în confruntare şi filosofie inutilă; 3) să facă mult mai des referiri la valorile umane comune; 4) să pună accentul pe apărarea drepturilor omului, pe nonviolenţă, pe dreptate socială etc. Aceste ordine şi indicaţii erau date într-un moment în care unii dintre agenţii folosiţi pentru a controla elementele naţionaliste căzuseră sub influenţa lor, iar unii intelectuali au refuzat să mai colaboreze cu ofiţerii KGB.
KGB ordonă crearea Fronturilor
În acea perioadă au apărut ca ciupercile după ploaie Fronturile Populare pe tot cuprinsul URSS. Sunt şi ele opera KGB?
Trebuie menţionat faptul că apariţia Fronturilor Populare a fost decisă ca urmare a întrunirii din martie 1988, desfăşurată într-o vilă de la periferia Moscovei, a unui mic grup de experţi şi de responsabili ai PCUS care vor pune la punct o politică naţională coerentă.
La 6 martie 1988, juristul Boris Kuraşvili, un apropiat al lui Alexandr Iakovlev, va publica în Nouvelles de Moscou un articol intitulat „Trebuie să formăm fronturi naţionale?” Unul dintre iniţiatorii Frontului Popular din Azerbaidjan, Hikmet Hadjizadeh, avea să mărturisească, peste ani, că a înţeles că exista încuviinţare de sus şi, astfel, s-a născut speranţa că se va putea profita de breşă. Aceasta a a pus stăpânire pe minţile şi sufletele naţiunilor şi naţionalităţilor din spaţiul sovietic.
Apariţia Fronturilor Populare în republicile sovietice va antrena în scurt timp, în ciuda precauţiilor luate de iniţiatorii din umbră, şi-a supravegherii acţiunii de către ofiţerii KGB, o evoluţie pe care iniţiatorii perestroikăi nu o doriseră. Politologii ruşi Vladimir Soloviov şi Elena Klepikova consideră că principala cauză a eşecului restructurării constă în faptul că elita birocratică şi de intelligence a Uniunii Sovietice a subestimat forţa adormită a naţiunilor, dorinţa lor de libertate şi independenţă. „Oamenii” KGB-ului aflaţi în fruntea mulţimilor au fost nevoiţi să strige tot mai tare în lupta cu “ocupanţii” pentru a putea să-şi menţină puterea asupra mulţimii care se radicaliza din toate punctele de vedere cu fiecare clipă care se scurgea.
Cunoscutul disident Vladimir Bukovski, referindu-se la planurile secrete ale KGB pentru reformarea Imperiului Sovietic, atrăgea atenţia asupra faptului că dincolo de orice plan, în clipa când poporul a ieşit în stradă, având destule nemulţumiri şi năzuinţe, elita comunistă a pierdut în parte controlul evenimentelor.
Mâna lungă a KGB s-a întins dincolo de graniţele URSS
Cum a acţionat conducerea URSS în restul lagărului socialist?
Alexandr Iakovlev, fost „locotenent” al lui Mihail Gorbaciov şi unul dintre intimii lui sfătuitori, insistă asupra faptului că liderii sovietici ai momentului nu au jucat niciun rol în înlocuirea foştilor secretari generali ai partidelor comuniste din ţările socialiste. Spre exemplu, Alexandr Iakovlev povestea, în interviul acordat jurnalistei franceze Lily Marcou în 1991, despre nenumăratele discuţii avute cu Erich Honecker, precum şi cu alţi membri ai Biroului Politic al PSUG, care erau în dezacord cu tezele sovietice. Lucru care s-a întâmplat şi la Sofia, Praga, precum şi Bucureşti.
Alexandr Iakovlev mărturisea că Ceauşescu şi Gorbaciov nu găseau un limbaj comun şi că pentru liderii de la Kremlin era clar că ce se petrecea în România nu avea nimic în comun cu socialismul.
Totuşi, opinia publică internaţională avea să fie informată, prin intermediul ziarului parizian Libre Journal, din septembrie-octombrie 1990, de existenţa unei „antene” ultra-secrete a KGB, codificată „Linci” (“Fulgerul”), care acţionase în RDG, de la mijlocul anilor ’80, independent de sediul KGB de la Karlshorst şi fără vreo legătură cu STASI. „Linci” aparţinea Departamentului 4 (RFG, RDG şi Austria), din Direcţia Generală I a KGB-ului din Moscova, şi avea drept misiune „restructurarea peisajului politic est-german, conform strategiei Kremlinului în vederea reunificării”. Uriaşele demonstraţii de masă din RDG, cu caracter anticomunist şi antisovietic, ce însumau câte 100.000 de oameni, compromiterea unor lideri politici est-germani, precum Hans Modrow, demolarea Zidului Berlinului, şi nu numai, sunt, după cum susţin istoricii germani Ralf Georg Reuth şi Andreas Bonte în lucrarea „Das Komplot” (apărută la München în 1993), opera „Linci”. Nemulţumirile foştilor lideri politico-militari est-germani provin din faptul că cererile foştilor ofiţeri şi agenţi ai STASI, care se temeau de persecuţii după reunificare, au fost întâmpinate cu o atitudine rezervată de către sovietici. Generalul Markus Wolf, fostul şef al Informaţiilor Externe din STASI (HVA), declara că a fost ultima trădare a prietenilor lor est-germani de către sovietici. Markus Wolf regreta faptul că sovieticii uitaseră de activitatea de peste patru decenii a STASI care contribuise la întărirea influenţei sovietice în Europa.
Golgota românească: „Anihilaţi nucleul Iliescu – Măgureanu!”
Dar în România?
În ceea ce priveşte România, putem spune că exista o stare de aşteptare în rândul Armatei, Securităţii, activului de partid şi de stat, al întregului popor român. Într-un raport al STASI, din 5 septembrie 1988, obţinut din mediul politico-diplomatic al Alianţei Nord-Atlantice, aflat foarte probabil şi pe masa de lucru a ofiţerilor din Departamentul 5 al Direcţiei Generale I a KGB, se putea citi, cu referire la Securitatea României socialiste, faptul că „organele de securitate ale Republicii Socialiste România sunt pe deplin funcţionale şi capabile să asigure o supraveghere de amploare şi neîntreruptă a populaţiei, precum şi să recunoască la timp o evoluţie încordată a evenimentelor care ar duce la schimbarea situaţiei”.
Din document se vede că Securitatea împărtăşea temerile colegilor de la STASI: „Chiar şi în rândurile organelor de securitate predomină, în ciuda rezervelor interne existente faţă de conducerea lui Ceauşescu, teama că în cazul unei soluţionări violente, respectiv într-un caz extrem, îşi vor pierde toate privilegiile şi bunurile materiale şi vor fi tratate aşa cum au fost trataţi membrii organelor de securitate în timpul contrarevoluţiei din Ungaria. Atât organele de securitate cât şi forţele armate aşteaptă să afle care este părerea adversarului despre schimbările care vor avea loc după moartea lui Ceauşescu”, scriau analiştii STASI.
În aprilie 1989, şeful Departamentului Securităţii Statului (DSS), generalul-colonel Iulian Vlad, a reuşit să obţină acceptul lui Nicolae Ceauşescu pentru anihilarea printr-o supraveghere strictă, precum şi prin alte mijloace specifice muncii de intelligence, a grupului disident Ion Iliescu – Virgil Măgureanu. Un grup despre care DSS-ul era convins că avea relaţii extrem de strânse cu KGB&GRU. Acesta este unul dintre cele mai delicate episoade din istoria post-revoluţionară a opoziţiei politice anti-ceauşiste şi lipsa unor documente, în acest sens lasă loc pentru nenumărate întrebări şi ipoteze. Minuscula opoziţie politică anti-ceauşistă de care aveau, totuşi, atâta nevoie românii, Occidentul şi Răsăritul, deopotrivă, era anihilată complet şi acest lucru merită o discuţie aparte.
CIA e oarbă şi nu vede cârtiţele
Serviciile secrete occidentale au fost la curent cu planurile sovieticilor? Au încercat să le contracareze sau au sperat că le vor folosi în interes propriu?
Robert Gates, ex-director CIA, referindu-se la „perestroika”, afirma că intelligence-ul american a prevăzut cu precizie că încercarea de a restructura sistemul economic centralizat de stat nu va avea succes. Începând cu 1987, CIA a furnizat detalii precise despre eşecul reformei lui Gorbaciov şi despre criza economică tot mai mare din Uniunea Sovietică. Totuşi, la nivelul CIA, la începuturile „perioadei Gorbaciov”, nu exista un consens cu privire la modalitatea de interpretare a evenimentelor din URSS. La începutul anilor ’80 în CIA exista un conflict între şeful CIA Robert Gates şi Melvin Goodman, şeful de divizie de la SOVA (Biroul de analiză al CIA pentru URSS). Melvin Goodman susţinea că în URSS au loc schimbări reale, în timp ce Robert Gates era acuzat de politizarea informaţiilor şi de faptul că încearcă să suprime părerile aflate în dezacord cu linia dură pe care o promova.
Programul politic lansat de Mihail Gorbaciov a dus în final, la ceea ce avea să-i declare politologul rus Gheorghi Arbatov, în 1989, unui general american, în timpul unei vizite la Bonn: „O să facem un lucru nemaipomenit, o să vă lipsim de duşmanul vostru!”. Afirmaţiile lui Gheorghi Arbatov devin cu atât mai interesante în condiţiile în care politologul rus, care este şi directorul Institutului din Moscova pentru Statele Unite şi Canada, a fost identificat ca fiind ofiţer acoperit al Direcţiei Generale I a KGB, cu numele de cod VASILI.
Totodată, nu trebuie să uităm că la 26 februarie 1994 a venit cutremurul în sediul central de la Langley. Pe primele pagini ale ziarelor şi la posturile de televiziune, cu titluri mari, era anunţată arestarea unui „cuplu de spioni CIA”. Coşmarul unei cârtiţe KGB infiltrată în CIA devenise, astfel, o realitate. David Wise, un reputat ziarist american şi autor al unor cărţi despre istoria şi operaţiunile secrete ale CIA, avea să scrie că acest „caz Aldrich Ames” scoate în evidenţă faptul că CIA, adesea înfăţişată ca o organizaţie secretă care dirijează abil din umbră evenimentele globale, este de fapt o birocraţie obosită, care trăieşte în trecut, poartă ochelari de cal şi este măcinată de carenţe profunde. Ziaristul David Wise, analizând activitatea CIA, aprecia că de la criza din Cuba (1962) şi afacerea Iran-contra, agenţii secreţi ai CIA au provocat dezastre după dezastre, iar analiştii CIA au judecat greşit aproape fiecare evoluţie principală din lumea postbelică, realizând şi cea mai spectaculoasă eroare: eşecul categoric de a prezice colapsul URSS.
Gorbaciov a abandonat „Golgota” şi a fost măturat
Mihail Gorbaciov a părut ataşat până la sfârşit de socialism, spre deosebire de Boris Elţîn sau Vladimir Putin, de exemplu… Aceştia doi din urmă par să fi aplicat punct cu punct planul Golgota.
Caracterizându-l pe ultimul secretar general al PCUS, Françoise Thom era de părere că vanitatea, dorinţa de a fi adulat în Occident şi în ţară l-au împins pe acesta să se transforme în campionul “schimbării”, dorind, totuşi, gloria „democratului” în Occident, şi acasă puterea dictatorului comunist. Cel mai bun portret al lui Gorbaciov a ieşit de sub pana lui Pavel Felgenhauer, jurnalist la Nezavissimaia Gazeta, care scria: „Izbucnirile nervoase, aproape isterice, alternau cu lungi faze de pasivitate apatică. Adesea neaşteptat de prompt în a ceda şi a fi de acord, i se întâmpla să facă dintr-o dată dovada unei încăpăţânări subite, să se vexeze fără a da vreun avertisment – era în mod constant imprevizibil în comportamentul său, ceea ce nu înceta să perplexeze pe oricine. Ne întrebam ce voia, de fapt, Gorbaciov. Acum e clar că nu ştia nici el… Gorbaciov, zâmbitor, vorbăreţ şi mereu inconstant, atât la bine cât şi la rău…”.
Noua linie de politică externă inaugurată la Kremlin reprezenta aplicarea la politica internaţională a strategiei ideologului comunist italian Antonio Gramsci, respectiv renunţarea la cucerire prin intermediul luptei de clasă şi recurgerea la strategia şantajului nu prin forţă ci prin slăbiciune, în parte reală, în parte simulată, pentru a-şi asigura ajutorul şi simpatiile occidentale.
Referindu-se la Mihail Gorbaciov şi la noua sa politică, Oleg Gordievski, unul din cei mai importanţi transfugi ai KGB, era convins de faptul că cele întâmplate n-au fost lucrul pe care şi l-a dorit sau spre care a ţintit Gorbaciov. Acesta a creat o mişcare în sensul schimbării, dar această schimbare a prins atâta avânt, încât i-a scăpat de sub control. Unele ezitări ale sale în procesul de reformare a Uniunii Sovietice l-au făcut să se despartă de principalii săi colaboratori, precum Alexandr Iakovlev şi Eduard Şevardnadze, iar forţele conservatoare din PCUS au încercat să-şi ia o revanşă asupra reformatorilor în august 1991.
Rolul lui Mihail S. Gorbaciov în evenimentele din 19 – 21 august 1991 rămâne sub semnul întrebării, însă după cum scria ziarul Komsomolskaia Pravda, la 26 decembrie 1991, la plecarea lui de pe scena politică a lumii: „A făcut tot ce a putut. Şi ceea ce s-a făcut nu putea să fie făcut decât de el”. El a fost cel mai strălucit „locotenent” al lui Iuri V. Andropov în încercarea lui şi a unei elite birocratice şi de intelligence sovietice de “a pleca pentru a rămâne”. Între convingerea lui Zbigniew Brzezinski („O Rusie imperială nu ar putea fi o Rusie democratică”) şi cea a lui A. F. Kerenski („Rusia va deveni o ţară democratică”) se află Rusia lui Medvedev şi Putin ale cărei evoluţii, în arena relaţiilor economice şi politice internaţionale, sunt surprinzătoare astfel încât „necunoscuta rusă” rămâne la fel de tainică precum a fost de atâtea ori în decursul istoriei.
DOI PENTRU „GOLGOTA”. Gorbaciov a abandonat planul și a fost măturat. Putin pare să îl aplice fidel, punct cu punct
FOTO: REUTERS
@ionion, ti-e dor de o cenzura ca pe timpul lui Dumitru Popescu?
Aaaa, ce vremuri minunate…Sa tot citesti articole omagiale, mica publicitate si „soparlele” lui Matty..
Intelege ionion, ca romanul exceleaza in piruete stilistice cu vertij asigurat. Asta-i farmecul nostru. Facem aiabeeuri, bre! Arabescuri adica- dupa cum spunea Adina Cheneres, scriitoare ce ne lipseste enorm.Unora. A fugit de insi ca tine, odata cu personajele scrierilor sale.
Mie, deocamdata, imi place Putin. Asta si numai pentru ca trebuie sa tina cineva contra tavalugului american.
Cred ca ne ne-ar fi prins rau un presedinate precum Putin. Bun strateg, bun patriot, echilibrat temperamental. Nu are nici joc de umeri, nici de sale si nu-i nici cifotic.In plus, este realmente crestin si ma linisteste faptul ca a interzis ridicarea de moschei la Petersburg si Moscova. Nu stiu daca a aprobat construirea unui muzeu al holocaustului, dar banuiesc ca, nu.
Zob
dacă Da-ul de la articolul la care te-am trimis e pentru mine îți mulțumesc pentru că înseamnă că l-ai citit.
numai bine și sănătate!
Nu că spun dar vreau să zic…
1. Alex are dreptate. O anumită superficialitate există în abordarea problemei. Această superficialitatea poate veni din absenţa concepţiei şi doctrinei asupra realităţii vizate sau poate veni din intenţia gradării actitivităţii intelectuale a tinerilor.
2. Din acest mesaj putem extrage doar informaţiile asupra unor porţiouni de istorie, informaţii care lămuresc anumite zone obscure. Dexemplu eu nu ştiam că Andropov a fost atât de activ.
3. Eu nu cred în teza că elitele fac istoria şi cu atât mai puţin cred că o fac personalităţile. Se zvoneşte pe piaţa ideilor că lumea actuală este condusă de 300 de oameni excepţională anonimi extrem de inteligenţi şi bogaţi din toate rasele şi naţiunilor în prelungirea unui grup înfiinţa prin 1800. Eu cred că există acest grup şi că vor să conducă lumea dar nu cred că ei conduc lumea.Elitele şi personalităţile doar catalizează doar accelerează prin aptutudinile şi capacităţile lor un proces masiv pe care tot masa umană în desfăşoară aproape inconştient. În lumea contemporană avem de a face cu procese profunde în proporţii ce nu au existat niciodată în istoria omenirii. Totul este amplificat cantitativ şi totul este sublimat calitativ. Şansa conducerii lumii o va avea numai acel popor, stat elită şi personalitate care va găsi valori universale pentru umanitate care să satisfacă pe toată lumea. Un asemenea demers bu poate fi realizat cu concepţii de acum 5.000 de ani de acum 2000 de ani de acum 1000 de ani sau de 100 de ani.
4. De aceea concepţiile tradiţionale nu pot explica aproape nimic din ceea ce se petrece la nivelul Umanităţii. Exemplu: concepţia creşină asupra lumii nici nu reflectă realitatea przentă nici nu poate prescrie soluţii la problemele prezente ale Umanităţii. Omul al cărui intelect se ia după concepţii vechi nu poate înţelege ce i i se întâmplă acum în acest secol. De exemplu Cristi care este indocrinat nu poate ieşi din cercul vicios al ideilor evreieşti de acum 2 mii la cinci mii de ani.
5. Marele gânditor Vladimir Ilici Ulianov, autentic revoluţionar de la începutul secolului XX a spus aceste idei geniale: trebuie să cunoaştem simultaneitatea evenimentelor, simultaneitate simultană cu succesiunea, având sentimentul viu al contemporaneităţii. Noi nu putem acum să îndeplinim această exigenţă deoarece trăim sub dictatura capitaliştilor şi sub cenzura feroce şi mascată a imperialismului capitalist.
6. În aceste condiţii trebuie să fim foarte atenţi la:
informaţiile ce ni se dau
informaţiile ce nu ni se dau
manevrele tâmpitoare ale propagandei capitaliste
informaţiile mincinoase.
De asemenea alături de aceste criterii informaţionale trebuie să facem proba acestor informaţii prin aplicarea lor în situaţiile în care ne aflăm. Abia după aceea să le avansăm ca informaţii adevărate. De exemplu dacă ni se scrie sau ni se spune că trăim în democraţie atunci exercităndu-ne dreptul de ne schimba conducătorii ce nu satisfac nevoile poporului noi trebuie să îl şi dăm jos pe preşedinte ce nu îşi execută programul cu care a candidat: jos cu el. Jos cu parlamentul ce nu execută programul prezentat la alegeri. Dacă nu ne putem uni pentru exercitarea democraţiei atunci putem face altceva: acţionăm în grupuri concentrate pe probleme locale. De exemplu dacă primarul localităţii nu îşi execută programul cu care a candidat atunci îl dăm jos din funcţie. Dacă nici la acest nivel nu ne putem aduna atunci se pot face subgrupuri care să acţioneze asupra persoanelor vinovate de încălcarea normelor democratice. Dacă nici în grupuri mici nu realizăm atunci acţionăm individual trăgându-l la răspundere pe orice om care încalcă drepturile exercitării puterii populare. Dacă nici aşa nu reuşim atunci puterea poporului neexistând deci democraţia neexistând trebuie să îi identificăm pe duşmanii poporului, duşmani ce stau în spatele manevrelor antipopulare.
7. Democraţia nu poate exista într-un popor înapoiat, într-un popor care trăieşte pentru satisfacerea nevoilor biologice. Democraţia a nu este un scop ci este un mijloc. Scopul este realizarea personalităţii umane în colectivitate. Dacă nu se realizează acest scop nci un regim de exercitare a puterii nu este bun.
8. Propagandiştii capitalişti vă induc în eroare minţindu-vă şi inoculăndu-vă idei false, eronate. De exemplu înlocuiesc ideea de sistem social capitalist bazat pe proprietatea privată a unei minorităţi asupra avuţiei naţionale în paguba majorităţii poporului cu ideea de democraţie. Capitalismul este un mod de organizare a colectivităţii umane pe când democraţia este un regim de exercitare a puterii politice de către grupul ce deţine puterea. Modul de exercitare a puterii poate fi: dictatură, democraţie etc. Tot aşa vă mint capitaliştii şi cu ideea de libertate înlocuind-o cu ideea de destrăbălare. Libertate în sărăcie capitalistă nu puteţi avea. Pentru a fi liberi trebuie să ai o bază materială pentru a nu depinde de patronul capitalist. Aveţi voi salariaţii această bază sau sunteţi sclavii patronului?
9. Pentru a fi la obiect am de precizat că doar masele fac revoluţiile. Fără mase elitele şi personalităţii rămân simpli aventurieri sau eroi sau rataţi sau nişte oameni parareli mersului istoric al poporului.
10. Există o ciclicitate a conştiinţei revoluţionare. Cei ce fac o revoluţie sunt oameni activi. Copii lor sunt de asemenea activi şi vigilenţi dar atenuaţi. Nepoţii revoluţionarilor nu mai sunt activi fiind doar copiile palide ale bunicilor. Strănepoţii devin nişte fiinţe biologice care se dedau al activităţi contra firii. După a patra generaţie de la cucerirea puterii politice viaţa socială de degradează atât de mult încât poporul ajunge batjocorit de şi din propria sa vină şi apoi apare din nou necesitatea unei revolte. De data aceasta poporul trebuie să ajungă la limita dintre viaţă şi moarte pentru a pune în cumpănă ordinea socială perimată. Aşa se explică epuzarea caracterului revoluţionar al unei colectivităţi cum a fost şi cea rusă socialistă dar şi naşterea unei noi revoluţii. Oamenii s-au comodizat pe baza noii burghezii.
1.CONSTANTIN BURLACU,NEW YORK
2.MANOLIU VALENTIN,BUCURESTI
3.ION COJA,BUCURESTI
4.TUDOR IONESCU,BUCURESTI
5.MIHAI RAPCEA,BUCURESTI
6.DANIEL BRAN,CLUJ
7.VLAD HOGEA,IASI
8.IULIAN VLAD,BUCURESTI
9.ILIE MERCE,BUZAU
10.ILIE ILASCU,CHISINAU
11.ANDREI IVANTOC,CHISINAU
12.TUDOR PETROV POPA,CHISINAU
13.GHEORGHE FUNAR,CLUJ
14.ANASTASIA LAZARIUC,CHISINAU
15.DUMITRU DRAGOMIR,OLT
16.COZMIN GUSA,BUCURESTI
17.CONSTANTIN IULIAN,BUCURESTI
18.VIRGIL TOTOESCU,SUCEAVA
19.AUREL DRAGAN,BUCURESTI
20.NICOLAE BOJIN,TIMISOARA
21.VIRGIL BECALI,BUCURESTI
22.VIRGIL MAGUREANU,BUCURESTI
23.GELU VOICAN VOICULESCU,BUCURESTI
24.TEODOR MELESCANU,BUCURESTI
25.RISTEA PRIBOI,BRASOV
26.VIRGIL ARDELEAN,BUCURESTI
27.IOAN TALPES,BUCURESTI
28.GABRIELA SCHIOPU,BUCURESTI
29.ECATERINA DOCHIAN,BUCURESTI
30.VITALIE JEREGHI,CHISINAU
DOMNU COJA!
cand ne vei vorbi despre operatiunea americana terorista STAY BEHIND si GLADIO?
operatiune din timpul razboiului rece?
mai bine da in americani,ca rusii sunt la pamant,degeaba ii injuram azi.
Foooarte interesant,!!!! dar orice „dobitoc” trebuie sa stie ca cele mai perfecte si credibile minciuni se obtin prin folosirea abuziva a unor adevaruri si „adevaruri”.
Lucrurile stau total altfel , din pacate !
In plus cele scrise sunt pentru mine de foarte mult timp fumate, astea le discutam si afirmam inca din 1980. Le-am aformat in scris si-n 1990 si jurnalistul care a indraznit sa scrie initial a fost abjurat de colegii lui – devenise un paria ca fluierase in biserica impotriva dogmelor oficiale la moda p[e atunci despre aceleasi subiecte acum descrise de acest autor – numai ca in maximum 5 ani, tot ceea ce scrisese si aflase de la mine , nu era decit singurul adevar posibil.
Deci avizul meu este „mai trageti odata !!!”Poate nimeriti !
Pare bine scris dar nopta mea este numai 3,75 din 10.
Daca autorul ar vrea sa scrie adevarul pot sa-i pun la dispozite informati si comentarii , singurele care explica situatia din anii ’70-’90 cit si cea de atunci pana acum !Cea de acum va debusa intr-o situatie in care Iadul va parea o gluma de copil rasfata !
Frumoasa incercarea dar, pernicioasa, debila si mai ales la limita oligofrenismului cu diploma,avind subtile tendinte de „mistocareala” si de aceea suspecta, pt ca autorul pare ca este mult mai inteligent decit „noua legenda”pur si simplu supta din deget … si mai ales preamarirea ziselor servicii secerete (+ securitatea) care in fapt s-au dedat numai la cel mai josnic banditism si buzunareala mitocaneasca si departe de adevar, foarte departe !
Deci : mai trageti odata, dar va spun ca nu nimeriti , tinta este in alta parte !
Dle Prof.I.Coja,
Situatia Marii rusii a ECATERINEI etc.este evident mai putin transparenta-previzibila AZI…iar Putin nu si-a dezvaluit EXPLICIT intentiile…DAR indiscutabil parteneriatul cu GERMANIA, China, Japonia, Coreea ,India si Iran este previzibil a se clarifica in 2012 [ in acest parteneriat, mai mult ca sigur, ISRAIELUL va fi perdant, iar solutia cu viitoarea Daco Romania Mare nu doresc s-o discut inca../
Pentru Romania ciuntita…REVIN la nevoia de a sta de vorba impreuna in direct pentru a decela un scenariu ce se profileaza….a deveni una din marile SURPRIZE..din UE..?!
Aristide astept sa fiu contactat…si de alti romani tineri si curajosi…MAI SUNT INCA…valori in pregatire..
Liderul nu poate decide schimbarea fara acordul ,,centrelor de inteligenta”. Ea este posibila in contex favorabil. KGB-ul a demonstrat ca este un ,,centru de inteligenta” si, mai mult, ca poate crea contexte faborabile schimbarilor dorite de el. Securitatea nu si-a permis aceasta calitate.Din nefericire, si astazi, serviciile secrete romanesti demonstreaza opacitate, lipsa viziunii, incapacitate de a reactiona adecvat, oportunism, incoerenta si, mai grav, legarea de un lider incapabil de a intelege o realitate in care traieste. Centrele de inteligenta nu pot fiinta in afara prezentei si implicarii intelectualilor, valorilor absolute. Cu tamplari, ospatari, figuranti, de genul Baconschi, Diaconescu, Piedone, Ontanu, Udrea, Opris, si atatia altii care nu merita nici macar a fi pomeniti dar vor trebui trasi la raspundere, regimul Basescu distruge si menirea acestor institutii ale Statului. Trebuie sa-i recunoastem un merit absolut. Prin dezastrul provocat, a facut posibil mitul reinvierii din cenuse a constiintei romanesti. Daca inaintea caderii regimului Ceausescu, administratia americana era ingrjorata de ceea ce se putea intampla in Romania din cauza lipsei constiintei politice a romanilor, acum, prin iresponsabilitatea demonstrata de toti aceia care l-au facut posibil pe Basescu, vedem inimaginabilul. Hotararea romanilor de a constientiza statutul de fiinta umana responsabila si demna. Visul de a fi un dictator s-a spulberat in spatiul virtual, acolo unde serviciile secrete nu pot face mare lucru, in pofida prezentei actiunilor specifice. Un fapt este cert: Basescu nu a invatat nimic din greselile trecutului apropiat.
Deschiderea Rusiei catre Europa democratica precum si prietenia cu Germania (inlesnirea unificarii RFG+RDG) seamana foarte bine cu situtia premergatoare celui de-al doilea razboi mondial. Atunci Stalin si Hitler imparteau Europa frateste (Polonia ,Tarile Baltice Basarabia , Bucovina,parte din Transilvania)
Mare parte din Europa era atunci cucerita de Hitler cu forta armata la adapostul unei paci temporare incheiata cu URSS.
Astazi, madam Merkel are la dispozitie in granitele U.E. un reih cum nici n-a visat Hitler si asta fara sa traga un foc de pusca.
Germania e socotita pilonul principal si motorul economic al UE, adica este inima UE iar UE este spatiul ei vital.
Maintreb pentru ce or fi luptat americanii in WW II pe doua fronturi si in Europa si in Pacific temindu-se de izolare economica , pentru ca acum e exact ca la inceput .
Europa sub papuc german iar in Pacific la presiunea Japoneza se adauga avalansa economica a Chinei care pare ca nu are limite.
De fapt situtia pare mai cotoioasa decit inainte de Pearl Harbour (pentru americani)
Si atunci ma intreb: pe cine viza de fapt planul Golgota declansat de rusi?
Sa ne amintim lozinca fluturata de Gorbaciov in anii 90 cu Casa comuna Europeana de la Atlantic la Urali
Pai asta rasturna si infringerea nemtilor de la Stalingrad.
Dar se pare ca nici Europa nu se simte prea bine in urma crizei financiare declansate in America
Dupa ce a fost finantata cu pompa si indatorata pina peste cap ,Europa nu mai are cu ce sa-si finanteze deficitele penrtu ca bancile au in chis robinetul din „lisa de lichiditati”
Obligate la politici de austeritate statele UE se vor confrunta cu mari miscari sociale si politici nationaliste , care fac Europa sa crape pe la incheieturi.
Oare sa se fi prins americanii ca au pierdut razboiul rece si criza asta sa fifost o racheta vicleana indreptata impotriva Europei?
Pentru 2012 FMI a prevazut intrarea zonei euro in recesiune.
Vom trai s-om vedea !! Dumnezeu cu mila ! Nu stiu ,noi romanii cum vom iesi din menghina asta economica ,ca n-avem si noi oameni destoinici si capabili la cirma statului . Ne-a blagoslovit cerul numai cu bicisnici de 20 de ani incoace .
nimeni nu poate prevedea ce va fi in viitor.sa nu ne asteptam la nimic bun.doar sa ne rugam la cel de sus.gm
Buni sahisti rusi,interesant interesul lor national.
DOMNU COJA! BAGA CENZURA! E PREA MULT! PREA MULTE COMENTARII AIUREA! IA VEZI LISTA COMENTARIILOR!