Articol propus de dl Radu Constantin. Din acest articol aflu că rușii au un sfînt numit „Sfîntul Principe Vladimir cel egal cu apostolii”! Măi să fie! Dar de ce n-ar fi egal cu însuși Iisus Hristos?!… Că doar a botezat mai mulți creștini, ba chiar a făcut-o într-o singură zi!…

Pare și cred că este o blasfemie ca să i se spună cuiva, oricât de mult va fi trăit în sfințenie, că este „egal  cu apostolii”! Bietul Vladimir sunt convins că el însuși nu ar fi îngăduit o așa de deșartă și de vinovată făloșenie!… Nici măcar grecii, vestiți pentru exacerbarea sfințeniei „grecilor” sanctificați, nu au îndrăznit așa de departe.

După părerea mea umilă, Ortodoxia este azi amenințată și de pretențiile nejustificate ale Bisericii Ruse de a se invita singură în fruntea Bisericilor Ortodoxe Auto-cefale!  Patriarhul Rusiei dă semne că s-ar vrea egalul Papei, ca reprezentant al Ortodoxiei, un fel de primus inter pares printre patriarhii ortodocși. Nu avem niciun motiv să contestăm nevoia de a stabili o ierarhie subtilă printre patriarhii ortodocși, astfel încât să știm că printre ei se află unul primus inter pares. Care să se impună în această postură atât prin propria sa personalitate, prin prea plinul harului divin pe care îl poartă ca un Christofor ce este, cât și prin meritele Bisericii de care ține!

Nu cunosc personalitatea patriarhului rus, cât este de aleasă, de impunătoare, dar cunosc bine starea în care a fost ținută Biserica Ortodoxă în anii ateismului de stat bolșevic… Capitol jenant pentru istoria ortodoxiei. Ne facem că nu a existat, că de vină au fost numai ateii bolșevici, ruși și ne-ruși?!

Nu am cunoștință că ierarhii ortodoxiei ruse după 1989 au făcut penitență sau măcar mărturisirea păcatelor pentru ce s-a întâmplat în Rusia! Cu atât mai mult, în absența acestui act de umilință creștină, nu putem să ne imaginăm un ierarh rus în fruntea Ortodoxiei Întregi! Cel puțin deocamdată!

ion coja

.

 

Pare ca Dumnezeu ne priveste dinspre rasarit , iar dinspre apus ,Sodoma si Gomora !

 
Considerati ca ar fi un subiect de discutie pe saitul dumneavoastra?
A ce  seamana  nationalismul rusesc impanat cu credinta pravoslavnica?
In curind va avea loc un  conciliu al tuturor bisericilor ortodoxe la care  biserica rusa e pregatita sa faca oferte pentru infratire ca sa tinem piept apostaziei apusene.
E posibila o reinviere a nationalismului in spirit crestin?
Sa fie de data asta biserica purtatoare de steag?
 
Cu stima Radu Constantin.
.

Am condus Anul Jubiliar dedicat Sfântului Serghie de Radonej și am întâmpinat anul Sfântului Principe Vladimir cel egal cu apostolii.

În acest an, pentru prima dată în istoria Dumei de Stat a Adunării Federale a Federației Ruse, a avut loc discursul Patriarhului Moscovei și a toată Rusia, în Sala de plen a Dumei de Stat; în sala în care se desfășoară activitatea legislativă la nivel de stat. Precum este cunoscut, în această sală au acces în afara deputaților numai un cerc restrâns de angajați ai Parlamentului. În acest an, pe 22 ianuarie, acolo s-au reunit episcopii Bisericii Ortodoxe Ruse, ambasadorii altor tari prietene nouă, reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe autocefale, deputați din toate fracțiile parlamentare, cu participarea obligatorie a liderilor comunităților religioase de tradiție din Rusia, a membrilor Consiliului interreligios din Rusia, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse de Credință veche, precum și frații catolici și protestanți.

De câțiva ani în societate, în unele cercuri există o opinie vis-a-vis de procesele în relațiile între biserică și societate, cum că statul și Biserica (Biserica Ortodoxă Rusă) fuzionează. Acesta este un bine-cunoscut și răspândit pe larg clișeu, care poate fi des auzit de la partea liberală a societății și citit în mass-media. Spun ca un martor si participant la acest mare și puternic proces creativ de edificare a societății morale, la revoluția morală, dacă doriți – nici o fuzionare nu există!

Pur și simplu s-au produs modificări notabile, și Biserica de astăzi nu este doar clădirea în incinta unui gard bisericesc, Biserica suntem noi toți. De fapt, Biserica nu a fost niciodată doar o clădire sau clădiri, și astăzi aceasta devine din ce în ce mai evident. Revoluția morală și solidaritatea creștină intensifică ritmul, nava Bisericii își îndreaptă velele pentru o lungă călătorie în marea cea lumească pentru a salva suflete și valorile creștine. Noi suntem mai întâi de toate ortodocşi creștini și doar apoi deputații Dumei de Stat, reprezentanți ai partidelor politice diferite.

 

Această este poziția susținută de grupul nostru inter-fracționist de deputați. De fapt, și în Duma de Stat are loc o „revoluție a valorilor etice”, ca și în societate, în sufletele multor oameni. Aceasta este acum singura posibilă revoluție – fără vărsare de sânge, pașnică și creștină ca spirit. După comuniunea la Taina Botezului, Taina Spovedaniei, este percepută esența interioară a omului, se formează temelia spirituală, principiile morale, de bază, se clădește modelul creștin de comportament. Pe 22 ianuarie a acestui an, deputații ortodocși și-au întâmpinat Patriarhul, iar frații de alte religii – pe recunoscutul lider spiritual, și unul recunoscut atât în tara noastră, și în întreaga lume, o personalitate publică de rang internațional.

Co-lucrarea îndeaproape a Bisericii, societății și a statului s-au format treptat, schimbările majore au început, desigur, după 1989, după adoptarea cunoscutei Legi privind libertatea conștiinței. Mecanismul schimbărilor se activează lent. De atunci, reprezentanți ai comunităților religioase tradiționale au căpătat dreptul de a participa la elaborarea proiectelor legislative, care îi priveau direct atât pe ei, cât și religia lor, activitatea lor; au devenit experți în comitetele de profil în Duma de Stat. Și acesta este corect, deoarece părinții lor și bunicii lor și-au dăruit puterea, experiența, viețile lor, au devenit martiri pentru religie, tocmai ca în cele din urmă totul să aibă un asemenea rezultat.

Și astăzi avem de ce să ne mândrim și ce să apărăm, pentru ce să murim. Legea privind libertatea conștiinței a fost adoptată în 1989, și culminația sau chiar începutul unei noi etape a avut loc pe 22 ianuarie 2015, în ziua când Patriarhul Moscovei și a toată Rusia Kirill din tribuna Dumei de Stat s-a adresat celor prezenți. Mă bucur că asta s-a întâmplat chiar în primele zile ale anului aniversar dedicat sfântului Mare Principe Vladimir cel egal cu apostolii – Botezătorul Rusiei!

Oleg Vladimirovici Efimov este secretar executiv al Ședințelor parlamentare de Crăciun, secretar executiv al Grupului inter-fracționist de deputați în Duma de Stat a Federației Ruse pentru apărarea valorilor creștine.