Stimate Domnule Ministru

Va expediez ”lucrarea” promisa:

ARGUMENTE, LEGALE, PENTRU DESTITUIREA CONDUCERII TEATRULUI NATIONAL

”MIHAI EMINESCU” TIMISOARA

In 1995, Guvernul a hotarat acordarea Teatrului National Timisoara numele lui Mihai Eminescu, precum si numele lui Lucian Blaga,Teatrului National din Cluj Napoca. Hotararea a aparut si in Monitorul Oficial al Romaniei.
Invoc aceasta lege pentru ca abuzurile, adica infractiunile, Adei Lupu Hauswater, sa le argumentez numai legal, adica prin Codul Penal:
In Capitolul IV- INFRACTIUNI ADUSE DEMNITATII-Articolul 236- ”Ofensa adusa unor insemne”,se precizeaza ca: ”Orice manifestare prin care se exprima dispret pentru insemnele Romaniei se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Manifestarea prin care se exprima dispret pentru emblemele sau semnele de care se folosesc autoritatile se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amenda”.
In octombrie 2005, Ada Lupu, directoarea unei institutii publice, arunca la gunoi portretul lui Eminescu din biroul sau, rascheteaza profilul poetului de pe stampila Teatrului care-i poarta numele si in locul Logoului institutiei pe care o conduce (imaginea lui Eminescu), aseaza profilul nud,” gay”, al actorului Ion Rizea, cu aripioare, imagine valorificata, supralicitata, si ”atestata”, oficial, pe Site-ul, afisele si celelalte mijloace de mediatizare ale teatrului. Aceasta ”creatie” a fost si exportata, cu spectacolul ”gay”: ”Piata Roosevelt”, devenind emblema, ”institutionalizata”, oficial, cultural si imoral, a fostului Teatru National ”Mihai Eminescu”,din Timisoara.
Faptul este pedepsit si de articolul 217, Cod Penal, care se refera la ”infractiunea de distrugere”, prin care se poate sanctiona, penal. In aceeasi categorie de fapte intra si distrugerea ”Galeriei cu imagini” din spectacolele de patrimoniu ale Teatrului National. Deci doua lovituri date patronului spiritual al unui Teatru National: valoare de patrimoniu si distrugerea ”Galeriei cu imagini”, din memoria culturala a unui Teatru National.
Articolul 248-c.p. se refera la ABUZUL IN SERVICIU CONTRA INTERESELOR PUBLICE: ”Fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor sale, de serviciu, nu indeplineste un act, ori il indeplineste defectuos, si, prin aceasta , cauzeaza o tulburare insemnata a bunului mers al unui organ, sau al unei institutii de Stat, sau al unei alte unitati, sau o paguba patrimoniului acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani”.
Ada Lupu Hauswater desfiinteaza un Festival al Dramaturgiei Romanesti, vechi de 30 de ani, prin al carui Regulament, aprobat de Guvern si Ministerul Culturii, in 1980, se valorifica patrimoniul dramaturgiei romanesti, noi, sau nejucate pana atunci. Astfel, un festival organizat bianual, ca sa existe timp pentru prospectarea si montarea noilor creatii literare, Ada Lupu si Alexander Hauswater, din interese personale de ”marketing”, il fac anual, tabloidizat, si invita spectacole de toate genurile, de preferinta straine, in dauna scopului pentru care a fost creat, iar cu sprijinul lui Daniel Vighi, in revista Orizont, face campanie pentru renuntarea la numele lui Eminescu.
Interventia ferma, la Ministerul Culturii, a lui Lorin Fortuna, care l-a ”speriat” pe Demeter Andras , a dejucat actiunea lui Hauswater, Vighi si Demeter.
De fapt, Ada Lupu Hauswater este o ”creatie” a lui Demeter Andras, care, dupa Revolutie, la cererea lui Laszlo Tokes, a fost numit directorul Teatrului Maghiar si, protejat de prestigiul international al pastorului, la care veneau inalti demnitari, din toata lumea, in pelerinaj, a incercat sa demonstreze lumii ca Timisoara este un puternic centru cultural si etnic maghiar.
Ioan Ieremia
Societar de Onoare al
Teatrului National ”Mihai Eminescu” Timisoara