Această enigmatică sferă de piatră ar putea rescrie istoria. A existat o civilizație avansată în Balcani?

Gigantica bilă de piatră descoperită în Bosnia-Herzegovina ar putea fi cea mai veche sferă de piatră realizată de mâna omului, susține arheologul bosniac Semir Osmanagic. Descoperită într-o pădure din apropierea orașului bosniac Zavidovici, sfera are o rază de aproape 1,5 metri și un conținut foarte ridicat de fier, iar Osmanagic crede că ea dovedește existența unei civilizații avansate care a existat în zonă acum aproape 1.500 de ani.

O civilizație pierdută?

Conform lui Osmanagic, în regiune a existat un număr mult mai mare de asemenea sfere, dar multe au fost distruse în anii ’70, din cauza zvonurilor conform cărora în interiorul lor ar exista aur. În prezent, doar opt astfel de sfere se mai găsesc în pădurile din apropiere de Zavidovici, incluzând-o pe cea descoperită recent. „Avem încă o dată dovada că în acest areal a existat o civilizație avansată, care dispunea de tehnologii de mare precizie, despre care nu știm aproape nimic”, susține Osmanagic.

sfera-de-piatra-2

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Enigmatica sferă de piatră din Europa seamănă izbitor cu misterioasele sfere gigantice descoperite în anii ’30 în Costa Rica. În total, în Costa Rica au fost excavate 300 de astfel de sfere, unele cântărind aproape 15 tone. Se crede că au fost create de civilizația dispărută Diquis, ceea ce i-a determinat pe arheologi să aproximeze vechimea lor tot la 1.500 de ani, la fel ca în cazul sferei descoperite în Bosnia-Herzegovina. Sferele găsite în Costa Rica au diametrele cuprinse între câțiva centimetri și doi metri, iar multe dintre ele au fost sculptate într-o rocă numită gabro (o rocă din grupa bazaltelor), iar unele au fost finisate cu o precizie uimitoare.

O rețea misterioasă de piramide

Cunoscut ca și „Indiana Jones din Bosnia”, arheologul Semir Osmanagic a devenit celebru în 2005, când a afirmat că sub mai multe dealuri din Valea Visoko din centrul Bosniei s-ar afla, de fapt, o serie de piramide antice legate printr-o rețea de tuneluri subterane. Deși afirmațiile lui au fost ironizate de unii, guvernul bosniac a alocat fondurile de care Osmanagic avea nevoie pentru a realiza săpături în zonă. În prezent, ele sunt în desfășurare, iar echipa lui Osmanagic a reușit să dezgroape mai multe tuneluri subterane, care par să fi fost create de om.

sfera-de-piatra-3

Foto: CEN/Piramidasunca.ba

Cu toate acestea, munca lui Osmanagic este contestată de o mare parte a arheologilor convenționali. Anthony Harding, președintele Asociației Europene a Arheologilor, a descris săpăturile de la Visoko drept „o aberație”: „Există într-adevăr niște vestigii arheologice sub acele dealuri și am auzit că ar fi medievale sau poate din epoca de bronz sau poate din vremurile romanilor. Dar speculațiile conform cărora este vorba de o structură veche de mii de ani sunt o fantezie stupidă și oricine are cunoștințe minime de arheologie sau istorie ar trebui să știe asta”, spune Harding.