Pe 22 decembrie 1989, când accesul pe micul ecran al Televiziunii Naționale a fost relativ liber, cei mai mulți oameni de pe stradă care și-au exprimat punctul de vedere au criticat regimul ceaușist ca regim fără respect pentru competență și profesionalism. Și au cerut să se impună principiul competenței profesionale! Cuvîntul competență a fost mai des rostit ecât cuvintele libertate sau democrație. Se poate verifica!…

Topul habarniștilor din instituțiile statului

Autor: Cristian Anton28 Dec 2017 – 09:59
Anul 2017 a fost unul al ascensiunii spectaculoase pentru tineri şi mai puţin tineri. Fără nici o experienţă în domeniul pentru care au fost cooptaţi în Guvern sau companii strategice de stat, noii secretari de stat sau administratorii societăţilor publice au fost recomandaţi exclusiv de culoarea politică a părinţilor, socrilor ori altor aparţinători. Aşa au ajuns să coordoneze Sănătatea un văcar din Clejani, să managerieze Energia Nucleară o florăreasă, iar un individ care a răpit şi ameninţat cu moartea un om să conducă Transelectrica.

Sexy consiliera de la Sănătate

Iolanda Anamaria Babău este consiliera personală a ministrului Sănătăţii, deşi nu are absolut nimic în comun cu acest domeniu. Florian Bodog a considerat însă că e musai nevoie de tânăra din Bihorul său natal, astfel încât a angajat-o în august să-l îndrume în managerierea unui sistem bolnav. Nimeni nu ştie ce pregătire are Iolanda, despre care se ştie doar că a terminat un liceu din Beiuş în 2011, după care ar fi urmat cursurile ASE Bucureşti. Tânăra este angajată la firma mamei şi adoră să pozeze în ipostaze sexy. Şi pentru că a venit vorba despre mama sexy consilierei, avem aici şi explicaţia parvenirii Iolandei: Stela Babău este consilier judeţean, preşedinte al Organizaţiei de Femei şi vicepreşedinte PSD Bihor. În 2016, Stela Babău a candidat alături de Florian Bodog pentru un post de senator. Pentru că doar acesta a prins marele pot, actualul ministru i-a oferit colegei sale de partid un premiu de consolare şi i-a luat fiica la Bucureşti, pe un post de consilier personal. La câţi astfel de paraşutaţi politic există în fiecare guvern, ne putem consola măcar cu ideea că Iolanda e frumuşică şi pare dornică să înveţe.

Văcarul din Clejani, tămăduitorul

Numirea lui Lucian Ioniţă în funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii a fost una din cele mai trăznite decizii ale anului. Premierul Mihai Tudose l-a instalat pe giurgiuveanul Ioniţă şef la Sănătate pe 22 noiembrie, ridicând standardele de profesionalism ale paraşutaţilor politici pe culmi greu de egalat. Fost vicepreşedinte al Tineretului Naţional Liberal, Lucian Ioniţă a trecut la PSD odată cu socrul său, controversatul primar din Clejani, Florin Nidelea. Actualul subsecretar de stat a fost consilier judeţean în perioada 2012- 2016, iar la momentul instalării sale în Guvern era consilierul prefectului de Giurgiu, Nina Crişu. Ce-l recomandă pe Ioniţă din Clejani pentru o funcţie atât de importantă, la şefia celui mai greu minister cu putinţă? Tânărul este angajat la Agro Bragadiru Trade SRL, firma de imobiliare a soacrei, dar are cartea de muncă la Lustina Vision Construct SRL, cea a tatălui său. Lustina Vision Construct SRL este înregistrată la DSVSA Giurgiu din ianuarie 2015 în registrul explpoataţiilor comerciale de creştere a bovinelor de lapte şi este membră a Asociaţiei Crescătorilor de Vaci „Bălţata românească” Tip Simmental. Şi uite aşa a ajuns văcarul din Clejani să facă pe tămăduitorul românilor, pentru că aşa a vrut protectorul său, senatorul Niculae Bădălău, unul dintre cei mai puternici lideri PSD.

Agresorul de la Transelectrica

Unul dintre cei mai bizari paraşutaţi politic în funcţii cheie la stat este fostul deputat maramureşean Florin Cristian Tătaru. Ministrul Economiei Gheorghe Şimon, şi el băimărean, şi-a adus colegul de partid administrator la Transelectrica de la şefia Direcţiei Silvice Maramureş. Fostul deputat a terminat două licee, iar în anii ’90 avea o înfloritoare afacere cu alcool. În 1998, în urma unor neînţelegeri cu banii, Florin Cristian Tătaru a răpit un om, pe care l-a dus în pădure şi i-a băgat ţeava puştii în gură, ameninând că-l omoară. „Tătaru Florin mi-a desfăcut cureaua, m-a dezbrăcat de pantaloni şi chilot, m-a lovit cu piciorul în testicule, după care am fost întors cu faţa spre pământ (…). Tătaru Florin mi-a băgat ţeava puştii în fund fiind ameninţat că va apăsa pe trăgaci. După aceasta am fost întors cu faţa în sus şi mi s-a băgat din nou ţeava în gură”, este declaraţia victimei Ioan Păcurar. Dosarul penal deschis în această cauză a fost închis după înţelegerea părţilor. Soţia fostului silvicultor ajuns administrator la Transelectrica este procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş.

Un „ginecolog” la Nuclearelectrica

Paraşutat politic în conducerea unei companii de stat este şi Cristian Dima. Preşedintele ALDE Galaţi este patron de case de amanet şi exchange-uri, iar la începutul lui 2017 a fost găsit incompatibil de Curtea Supremă, după ce a votat, în calitate de consilier local, fonduri publice pentru un ONG pe care îl patrona. Fost cursant la fără frecvenţă al Facultăţii de Educaţie Fizică, Cristian Dima are o recomandare profesională care îl califică perfect pentru Nuclearelectrica: a fost timp de cinci ani adminsitratorul Spitalului de Ginecologie din Galaţi.

Contabila lui Stroe la Tarom

Noul preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Tarom este, din noiembrie, Elena Vlad, o contabilă din Constanţa ministrului Transporturilor, Felix Stroe. Elena Vlad a primit pe mână compania naţională aeriană din postura de administrator la Confort urban SRL, firma Consiliului Local Constanţa care se ocupă de străzile şi parcările din oraş. Şefa de la Tarom a terminat Contabilitatea la „Spiru Haret” la vârsta de 36 de ani şi a lucrat în domenii din cele mai diverse: în turism, alimentaţie publică, la o fabrică de mezeluri, pentru ca în 2001 să ajungă consilier juridic la Camera Deputaţilor. Elena Vlad nu a ratat nici o carieră în plasarea forţei de muncă pentru marinari, activând în două agenţii de crewing din Constanţa. Apropo de forţa de muncă, atrage atenţia şi faptul că soţul şefei Tarom este şomer. Experienţa Elenei Vlad în aviaţie nu este chiar zero, dar tinde spre a fi irelevantă. Contabila adusă de ministru la Tarom este administrator şi la Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu”, cu o activitate comercială aproape insignifiantă, motiv pentru care supravieţuieşte din subvenţii de la stat.

Florăreasa de la Energie Nucleară

Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) din Mioveni este administrată, din august 2017, de un consiliu cu o componenţă foarte pestriţă. De exemplu, Cornelia Negruţ a fost funcţi¬onar în turismul de stat, vameş, consilier local şi decorator floral în Baia Mare, apoi vice¬preşedinte AVAS, deputat PNL, iar în prezent vicepreşedinte ALDE România. La fel de interesant este şi Dumitru Cocea, finul lui Varujan Vosganian. Până să ajungă la conducerea RATEN, Cocea a fost patron de restaurant, are afaceri în catering, se ocupă de plasamente financiare, dar a condus şi un abator din Dâmboviţa. Nu doar nou veniţii sunt figuri pitoreşti. În fostul Consiliu de Administraţie de la RATEN se afla Georgeta Gavrilă, inginer siderurgist ajuns doctor în ştiinţe militare, secretar general în Ministerul Apărării şi prefect al Capitalei. Aceasta a fost colegă cu Vasile Şelaru, fost consilier judeţean în Iaşi, care s-a remarcat în 2015 când, în calitate de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, voia să introducă în şcoli cursuri pentru eleve, care trebuiau să înveţe „să meargă frumos şi să fie gazde bune” şi să se ghideze în viaţă după principiul „piptul în faţă, dosul în spate şi să leşine băieţii”.

Şi la Turism se poartă sexy

Şi Turismul are nevoie să sfătuitoare sexy. Ministrul Marius Dunca a adus-o din Braşovul natal pe Maria Adela Diaconu, pe post de consilieră personală. Fostă tenismană, jurnalistă de modă, designer şi vedetă TV locală de fashion şi lifestyle, Adela a venit în Ministerul Turismului condusă de un crez pe care îl expune public: „toţi se pricep la modă, politică şi fotbal”.

Miss Universe la Agricultură

Agricultura merge mai bine dacă e îndrumată de o brunetă focoasă. Secretarul de stat Alexandru Dănuţ Potor şi-a adus-o drept consilieră personală pe Maria Larisa Popa, fosta Miss Universe din 2011. Farmacistă în Slatina şi dealer de artă în Bucureşti, consiliera de la Ministerul Agriculturii are experienţă şi în fitness, dar şi în tranzacţii cu energie, în firmele deţinute de Mircea Vasile Brânzei, fost asistent al Andreei Marin la „Surprize, surprize”.

Ofiţerul SRI de la Kogălniceanu

Aeroportul Internaţional „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa are din 2017 un Consiliu de Administraţie în care descoperim un fost ofiţer de informaţii, specializat în terorism şi mass-media. Răzvan Alexandru Radu este consilierul personal al secretarului de stat de la Transporturi Dragoş Virgil Tutea, şomer la data cooptării sale în minister. Răzvan Alexandru Radu a fost ofiţer SRI în perioada august 2010- mai 2015, renunând la cariera intelligence la doar 28 de ani. Administratorul de la Kogălniceanu are master în Ştiinţe Militare, fiind specialist în comunicarea în situaţii de criză, diplomaţia şi gestionarea crizelor, tehnici de negociere, sociologia receptării, comunicarea socială a emoţiilor, terorism şi mass-media. Fostul ofiţer SRI este întreţinut de soţia sa, manager la Napi Investment Management SRL, fond de investiţii cu active de miliarde de euro în România. Răzvan Alexandru Radu a împrumutat cu 68.000 de euro Flowers Market Holland SRL, firmă din Afumaţi care deţine cel mai mare depozit de flori din România.

Din Camera Deputaţilor, la AAAS

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) nu este o companie foarte importantă, astfel încât politicienii puterii o folosesc pentru a-şi răsplăti colegii ascultători. Aşa se face că preşedintele AAAS şi toţi cei trei vicepreşedinţi sunt foşti parlamentari PSD sau UNPR. Florin Daniel Geantă este din martie 2017 preşedinte AAAS, după două mandate de deputat, în care a migrat de la PDL la UNPR şi apoi PSD. Vicepreşedintele Marian Vasiliev a fost primar în Murfatlar, iar în 2012 a fost ales senator PPDD în Constanţa. Din noiembrie 2016 este preşedintele facţiunii UNPR care nu recunoaşte fuziunea cu PMP, dar nu a mai prins un post de parlamentar. Fostul senator de la şefia AAAS are studii doctorale în filosofie. Laurenţiu Chirvăsuţă este alt vicepreşedinte AAAS retras aici dintr-o funcţie de parlamentar: deputat PSD de Galaţi în 2008, deputat UNPR din 2012 şi înapoi în PSD în 2016, când nu a mai prins încă un mandat. În fine, vicepreşedintele Violeta Tudorie a fost între 2012 şi 2016 deputat PSD de Bucureşti, după ce, iniţial, a fost aleasă consilier local în Sectorul 2.

Doctor în fotbal, la Cultură

Paul Claudiu Cotîrleţ este secretar de stat în Ministerul Culturii la nici 30 de ani, pe filiera tatălui său, managerul Spitalului Municipal de Urgenţă Moineşti. Iniţial, tânărul a fost susţinut pentru a candida din partea PSD la primăria oraşului Moineşti, dar nu a avut succes de cauză în faţa contracandidatului ALDE. Tatăl s-a reorientat şi a reuşit să-şi pună fiul secretar de stat în Ministerul Culturii. Cotîrlău şi-a susţinut teza de doctorat în istorie cu tema „Politică, fotbal şi diplomaţie în Peninsula Balcanică”. După cea terminat cursurile Universităţii Bucureşti, paul Claudiu Cotîrleţ a frecventat programele de instruire ale Institutului Diplomatic Român, ale Colegiului Naţional de Apărare, dar şi a altor instituţii de învăţământ străine.